Skip to content

Winnaar HAS Food Experience ziet toekomst in microbieel eiwit

Met haar gezondere en duurzamere proteïnereep Biond won Annabel Romijn de HAS Food Experience. Ze gebruikte als ingrediënt microbieel eiwit.

microbieel eiwit premium

Annabel Romijn is winnaar van de HAS Food Experience 2024 in de categorie Sustainable alternative proteins. Ze ontwikkelde een proteïnereep met daarin microbieel eiwit. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Het project van Annabel Romijn kwam als beste uit de bus op de HAS Food Experience. Niet omdat het zo lekker is (wat het volgens haar wel is, maar het het heeft nog geen levensmiddelentoelating), maar omdat het zo innovatief is.

Tijdens de HAS Food Experience presenteerde Annabel Romijn haar resultaten van twintig weken zwoegen op een foodoplossing: Biond. Een proteïnereep die gezonder én duurzamer is dan gangbare repen. De student Toegepaste Biologie koos voor een ingrediënt dat niet voor de hand ligt: “Ik gebruik een microbieel eiwit in mijn repen. Dat wordt gemaakt door niet-genetisch gemodificeerde bacteriën die ammoniak en methaan omzetten in eiwitten. Dat wordt als gehele biomassa ‘geoogst’. Het is een vorm van biomassafermentatie, specifiek gasfermentatie.” Na een drogingsproces blijft er dan een poeder over. Dat eiwitpoeder heeft Romijn verwerkt in haar repen.

De naam Biond verwijst naar de Engelse term ‘beyond’, ofwel voorbij of verder; iets creëren met grote potentie. “Het verwijst naar het microbiële eiwit, een toekomstig duurzaam alternatief eiwit. Ik gebruik ook graag de kreet: ‘Biond your future protein bar’.”

Eiwit uit de voerindustrie

De Biond proteïnereep gemaakt met microbieel eiwit. Foto: Annabel Romijn

“Ik ben uit nieuwsgierigheid de potentie van dit microbiële eiwit verder gaan onderzoeken. Dit ingrediënt komt uit de visvoer- en huisdiervoerindustrie, waar het al is toegelaten en wordt gebruikt in het voer. Toen ik de opdracht kreeg om een maatschappelijk gedreven onderneming te starten, wilde ik iets doen met voeding en dacht ik aan dit ingrediënt. Ik heb toen contact opgenomen met Calysta, de producent van het eiwit, en heb aangegeven dat ik hiervoor een voedingstoepassing wilde ontwikkelen.”

Mensen mogen dit ingrediënt, en de repen, nog niet consumeren. Calysta heeft zelf ook plannen om het ingrediënt af te zetten in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf ging enthousiast in op de vraag van Romijn, hoewel Calysta zich nu nog sterk focust op de voerindustrie.

Mineraalachtige smaak

De proteïnereep van Romijn is gebaseerd op muesli met de toevoeging van rood fruit, pistache en andere noten. De reep bestaat voor 11% uit eiwitten. De inclusie van het microbieel eiwit is in het eindproduct 5%. “Ik heb ook hogere inclusies geprobeerd, maar ik was niet tevreden over de structuur. Verder was ik wel terughoudend met de toevoeging van een nog niet ‘foodgrade’ verklaard ingrediënt. Het eiwit heeft een neutrale, ietwat mineraalachtige en droge smaak , maar geeft ook een umami-smaak, door de aanwezigheid van glutaminezuur.” De eerste proevers zijn enthousiast, vooral als Romijn uitlegt wat microbieel eiwit is en wat de voordelen zijn.

Het scheelt dat je voor de productie van microbieel eiwit geen personeel nodig hebt

Duurzaamheidsvoordelen uitleggen

Zelf proeft ze het eiwit wel, maar haar proefpersonen zeiden niks raars te proeven. “Ik heb de testers ook een aantal vragen gesteld over wat ze nou vinden van een nieuw ingrediënt in hun voeding. Eigenlijk vond iedereen het wel cool om zoiets te proberen. Ze hadden wel extra uitleg nodig wat het dan is en waardoor het duurzamer is.”

De consumenten waren ook vooral nieuwsgierig naar de kosten. Romijn weet wel waardoor dat komt: “De meeste proteïnerepen zijn erg prijzig. Ik probeer daar wel onder te zitten. Het scheelt dat je voor de productie van microbieel eiwit geen personeel nodig hebt.”

Het microbiële eiwit is duurzamer doordat het geen land- en watergebruik vereist. “De bacteriën gebruiken geen suiker als energiebron en  voedingsstof, dus er hoeft niet speciaal iets voor geoogst te worden en concurreert niet met andere ‘feedstocks’ in de foodindustrie.

Nog geen toelating voor microbieel eiwit

Romijn wil graag verder met de ontwikkeling van Biond, maar de Europese wetgeving houdt haar en Calysta tegen. “De animo en interesse is zo groot voor een product zoals dit, maar zonder toelating kan er niks. Zodra er een goedkeuring is, kunnen we verder gaan praten.”

Tot die tijd moet Romijn het doen met een mooi cijfer en de nodige aandacht nadat ze de prijs heeft gewonnen. “Het is eigenlijk wel grappig dat je door te winnen van een ‘gewone’ student naar iemand gaat die gezien wordt. Ik heb veel uitnodigingen van bedrijven gekregen en ook binnen school weten ze me nu goed te vinden.”

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin