Winst agri-servicespecialist Origin halveert

23-09-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De Ierse specialist op het gebied van agri-services aan boeren en tuinders Origin Enterprises heeft in het boekjaar tot 31 juli een operationele winst geboekt van € 44,1 miljoen.

Dat was ruim 46% minder dan in de voorafgaande periode. De omzet daalde met 11,6% naar bijna € 1,6 miljard.

Dienstverlening op peil

Origin, dat actief is in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Oekraïne en Roemenië, kon de dienstverlening aan de agrarische gemeenschap tijdens de coronacrisis op peil houden. “Het boekjaar was buitengewoon uitdagend met langdurige zeer ongebruikelijke weersomstandigheden, met name in het VK en Ierland, waardoor de vraag naar agronomie diensten en gewasinput investeringen daalde. De coronapandemie betekende verdere uitdagingen, hoewel we dankzij de gezamenlijke inspanningen van al onze mensen onze klanten konden blijven bedienen,” zegt CEO Sean Coyle van het beursgenoteerde bedrijf.

Normaal patroon verwacht

Origin verwacht dat 2021 na de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden weer een wat normaler patroon laat zien. Dat zal de vraag naar haar diensten en producten weer wat kunnen stimuleren, hoopt Coyle. Corona blijft echter een probleem, terwijl daarnaast ook een brexit zonder handelsdeal per 31 december opdoemt. Toch denkt de CEO dat het bedrijf de voor 2023 gestelde groei en financiële ambities nog altijd waar zal kunnen maken.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer