Skip to content

Ÿnsect haalt € 160 miljoen op en sluit Nederlandse productielocatie

Het Franse insectenbedrijf Ÿnsect slaat een nieuwe weg in met de sluiting van de Nederlandse vestiging en het opgehaalde kapitaal.

De productievestiging in Nederland kwam twee jaar geleden in handen van Ÿnsect met de overname van Protifarm. - Foto: ANP premium

De productievestiging in Nederland kwam twee jaar geleden in handen van Ÿnsect met de overname van Protifarm. - Foto: ANP

Het Franse insectenbedrijf Ÿnsect sluit de Nederlandse productievestiging. Tegelijk heeft het in een investeringsronde € 160 miljoen opgehaald. De insectenkweker slaat een nieuwe weg in met de sluiting en het nieuw opgehaalde kapitaal.

De productievestiging in Nederland kwam twee jaar geleden in handen van het bedrijf met de overname van Protifarm. In Ermelo werden de zogenoemde kleine meelwormen gekweekt, Ÿnsect richt zich op de grote meelworm. De onderzoeksactiviteiten in Nederland blijven wel bestaan. 35 banen gaan door de sluiting van de kwekerij verloren. Vorig jaar maakte Ÿnsect nog bekend de activiteiten in Nederland uit te willen breiden.

Focus op afzetmarkten met grotere marges

Ook in Frankrijk worden werknemers ontslagen. De sluiting heeft te maken met een herijking van de focus van het bedrijf. De insectenkweker gaat zich meer richten op afzetmarkten met grotere marges, zoals huisdiervoeding en humane voeding. Hiermee wil het bedrijf de winst vergroten ten tijde van stijgende energieprijzen, grondstofprijzen en schuldenlasten.

“We zijn vandaag echt gefocust op waar de waarde, de omzet het hoogst is” zei Antoine Hubert, mede-oprichter van Ÿnsect, in een interview met persbureau Bloomberg. “Diervoeding is een goede markt, maar het kost meer tijd om een ​​positieve financiële en economische impact te maken.”

Personeelsbestand Ÿnsect 20% kleiner

De onderneming streeft naar een ‘asset-light’, minder kapitaalintensief bedrijfsmodel met een combinatie van joint ventures en licentieovereenkomsten. De strategiewijziging zal ertoe leiden dat het wereldwijde personeelsbestand van 360 mensen met ongeveer 20% wordt ingekrompen. Tegelijkertijd is het nog steeds van plan ongeveer 40 mensen aan te nemen voor nieuwe functies. Hubert benadrukte dat de sector voor uitdagingen staat en dat investeerders meer nadenken over waar ze hun geld in stoppen.

De insectenkweker, dat kwekerijen heeft in Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten, breidt uit naar Mexico. De fabriek in aanbouw in Amiens in Noord-Frankrijk, die naar eigen zeggen de grootste verticale boerderij ter wereld is, zal naar verwachting 160.000 ton insecten per jaar leveren.

Het bedrijf heeft ongeveer $ 175 miljoen aan leveringscontracten binnengehaald en is bezig met het onderhandelen over klantdeals ter waarde van ongeveer $ 1 miljard, rapporteert Bloomberg.

Bekijk ook de video die F&A maakte nadat Ÿnsect Protifarm overnam:

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin