Doorgaan naar artikel

Zuivelexport in 2020 goed voor € 7,6 miljard

Geüpdatet op:
Zuivel
Nieuws
Kaas blijft het belangrijkste zuivelproduct. Daarvan werd in 2020 963.000 ton geproduceerd, een toename van 4%. - Foto: ANP premium

Kaas blijft het belangrijkste zuivelproduct. Daarvan werd in 2020 963.000 ton geproduceerd, een toename van 4%. - Foto: ANP

Ten opzichte van 2019 daalde de waarde van de Nederlandse zuivelexport met 3,5%.

De waarde van de Nederlandse zuivelexport bedroeg in 2020 een kleine € 7,6 miljard. Dat is ten opzichte van 2019 een daling van 3,5%. Dat meldt ZuivelNL in haar jaarlijkse publicatie Zuivel in cijfers over het jaar 2020.

Coronacrisis

Deze afname is volgens de organisatie volledig toe te schrijven aan de gevolgen van de coronacrisis. Ondanks een toename van hoeveelheid product met 3%, drukt de waardedaling van zuivel door corona sterker door. De exportwaarde van bijvoorbeeld boter en boterolie zakte 12%.

EU belangrijkste afzetmarkt

De Nederlandse zuivelsector heeft de EU als belangrijkste afzetkanaal. Zo’n 70% van de zuivelafzet is bestemd voor de lidstaten in Europa, goed voor € 5,4 miljard. België, Frankrijk en Duitsland zijn daarvan de grootste afnemers. Ruim de helft komt uiteindelijk in deze landen terecht. Van de andere € 2,2 miljard exportwaarde gaat 11% naar China.

Nederland lijkt een bescheiden rol te spelen in de wereldhandel. Echter, 4,6% van de zuivelexport op de wereldmarkt komt uit ons land. Hiermee behoort Nederland na Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Wit Rusland en Australië tot de top 5 van zuivelexporteurs.

Iets meer melk in 2020

De melkproductie in Nederland steeg in 2020 tot 14,2 miljard kilo. Dat is ten opzichte van 2019 1,2% meer. Van deze productiestijging is ruim 30% te verklaren door het schrikkeljaareffect. De omvang van de melkveestapel groeide – vanwege aanpassingen aan het fosfaatbeleid – bescheiden met 1%. De gemiddelde melkgift kwam vorig jaar uit op ruim 8.900 kilo, een plus van 0,3% ten opzichte van een jaar eerder.

In totaal werd 14,5 miljard melk verwerkt door de Nederlandse zuivelindustrie, dat is 2% meer dan in 2019. Kaas blijft het belangrijkste zuivelproduct. Daarvan werd 963.000 ton geproduceerd, een toename van 4%.

Snel delen

Image
Marc Dijkerman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin