Doorgaan naar artikel

EEX lanceert index als voorloper kaastermijnmarkt

De termijnmarkt wil deze index gaan gebruiken voor de afwikkeling van termijncontracten.

Foto: Lex Salverda premium

Foto: Lex Salverda

Termijnmarktorganisatie EEX lanceert een nieuwe prijsindex voor kaas. De termijnmarkt wil deze index uiteindelijk gaan gebruiken voor de afwikkeling van termijncontracten.

EEX gaat met ingang van deze week elke woensdag een prijsindex voor kaas berekenen. Deze index wordt gebaseerd op prijzen van vier verschillende kaassoorten; cheddar curd (wrongel), milde cheddar, jonge Gouda en mozzarella. De termijnmarkt hanteert een eigen formule om op basis van de verschillende kaasprijzen een prijsindex te bepalen.

Behoefte aan indexprijs

Volgens Peter Blogg, agrarisch Commodity Expert bij EEX, is er een grote behoefte aan een prijsindex voor kaas. “We kregen van onze klanten veel vragen om ook voor kaas risico’s af te dekken. Daarnaast vergroot het de transparantie van de zuivelmarkt als de indexprijs voor kaas erbij komt.” De termijnmarkt werkt al met indexprijzen voor rauwe melk, boter, mageremelkpoeder en weipoeder.

Logische stap

Het is volgens Blogg een logische stap om via de termijnmarkt van EEX prijsrisico’s voor kaas af te dekken. “Wij zijn in de agrarische sector het best bekend in Europa. En we zijn een goedgekeurd benchmarkbeheerder, wat de betrouwbaarheid ten goede komt.”

Volgens EEX neemt een doorsnee van bedrijven in de zuivelsector uit acht landen deel om spotprijzen van kaas aan te leveren. Dat zijn zuivelcoöperaties en verwerkers, maar ook handelaren en melkproducenten. Wanneer ook termijnmarktcontracten voor kaas worden geïntroduceerd, wil het bedrijf niet meedelen.

Nieuwe deelnemers welkom

Ondernemingen die ook willen participeren in de indexprijs voor kaas kunnen zich melden bij het beursbedrijf. EEX, een onderdeel van EEX Group, biedt naast contracten in de zuivel die ook aan voor aardappelen, energie, aardgas en emissierechten.

Snel delen

Image
Marc Dijkerman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin