Zwanenberg 100e deelnemer ‘Samen Tegen Voedselverspilling’

03-12-2021 | |
Producten van Huls, een onderdeel van de Zwanenberg Food Group. - Foto: Henk Riswick
Producten van Huls, een onderdeel van de Zwanenberg Food Group. - Foto: Henk Riswick

Voedingsbedrijf Zwanenberg Food Group (ZFG) heeft zich aangesloten bij ‘Samen Tegen Voedselverspilling’.

ZFG is de honderdste deelnemer aan het initiatief. Onder meer door voeding te verhitten en in een circulaire verpakking te verpakken, en door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen, draagt Zwanenberg Food Group fors bij aan het tegengaan van verspilling.

Verse groenten in soep

“Wij verwerken veel verse groenten in onze soepen en maken ze vervolgens lang houdbaar door ze in het gesloten blik te verhitten en te conserveren. Daarmee blijven de ingrediënten buiten de koeling lang vers en voorkomen we enorm veel voedselverspilling”, zegt Maarten Elsinga, CEO van Zwanenberg Nederland, in een toelichting. Elsinga is ervan overtuigd dat de houdbare producten van Zwanenberg kunnen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het bedrijf voert onder meer gesprekken met kwekers, groenteleveranciers en verwerkers om van reststromen soepproducten te maken. Elsinga: “Reststromen zijn producten die qua maat of kleur net iets afwijken van wat de consument wil. Daardoor eindigen deze producten vaak als veevoer of als biomassa, terwijl wij er juist heerlijke soep of saus van kunnen maken.”

Omzet € 600 miljoen

Zwanenberg Food Group is een voedingsmiddelenconcern met 1.800 medewerkers en een omzet van circa € 600 miljoen. Zwanenberg produceert vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, gemaksmaaltijden en vegetarische producten. In de Benelux is de onderneming vooral bekend van de merken Kips (leverworst, paté, snacks, vega-producten), Huls (droge worst), Struik (knakworst, soepen, maaltijden) en Chicken Tonight (maaltijdsauzen). Zwanenberg Food Group heeft productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging waarin alle belangrijke initiatieven en expertise voor een verspillingsvrij Nederland samenkomen en worden versneld. Hierin werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aan het duurzaamheidsdoel van de Verenigde Naties om voedselverspilling met de helft te verminderen in 2030 ten opzichte van 2015.

Met een gezamenlijke en systemische aanpak wil de stichting in Nederland jaarlijks 1 miljard kilo voedsel binnen de keten houden. Dragende organisaties van de stichting: Food Tech Brainport, gemeente Meierijstad, ministerie van LNV, provincie Noord-Brabant, Rabobank, Voedingscentrum en Wageningen University & Research.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer