Skip to content

Suikersegment Südzucker lijdt weer verlies

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Suikerbieten bedekt op het land. Foto: ANP

Suikerbieten bedekt op het land. Foto: ANP

Bietenverwerker Südzucker heeft in boekjaar 2019-‘20 op de suikeractiviteiten een operationeel verlies geleden van € 236 miljoen.

Dat blijkt uit de donderdag door het Europa-wijd werkende Duitse concern bekendgemaakte definitieve jaarcijfers. In het voorafgaande jaar bedroeg het operationele verlies € 239 miljoen. De nogmaals negatief uitpakkende cijfers zijn volgens de verwachting.

Afzetvolume viel later uit

Het suikerprijsniveau in de EU was volgens het bedrijf niet kostendekkend. Tevens viel het afzetvolume lager uit. Dat had te maken met de relatief kleine bietenoogsten in 2018 en 2019 als gevolg van de droogte. De suikerproductie in 2019 kwam op 4,5 miljoen ton: 0,2 miljoen ton minder dan in 2018. De omzet in het suikersegment daalde met 13% naar krap € 2,6 miljard. De omzet van het tevens voedingsproducten en bio-ethanol producerende concern bedroeg zoals in april al bekendgemaakt krap € 6,7 miljard tegen ruim € 6,75 in het voorafgaande jaar.

Zicht op herstel prijzen

Omdat het concernresultaat wel positief is, ziet Südzucker kans om het dividend te handhaven op € 0,20 per aandeel. Voor het lopende jaar 202-‘21 verwacht Südzucker – onder het voorbehoud van de gevolgen van de coronacrisis – een omzet in de bandbreedte van € 6,9 miljard tot € 7,2 miljard.

Het operationele resultaat in het suikersegment wordt mogelijk weer positief, want de prijzen laten sinds oktober vorig jaar enig herstel zien. Maximaal kan het plus € 60 miljoen worden, maar ook min € 40 miljoen, zo houdt het concern een flinke slag om de arm. De omzet in het genoemde segment kan onder de juiste omstandigheden stijgen naar € 2,26 miljard.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin