Skip to content

Consumentenprijs varkensvlees volgt daling producentenprijs amper

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De consumentenprijsindex van varkensvlees van Agrimatie volgt de daling van de producenten- en vleesverwerkersprijs amper.

De prijsindex voor consumentenprijzen bedroeg in oktober 116,2 indexpunten, een daling van 3,7 punten ten opzichte van maart. In dezelfde tijd daalden de producenten- en industrieprijsindexen met 48,3 en 31,1 punten. Dit blijkt uit een overzicht van Argrimatie.

Langere termijnafspraken tussen retail en leveranciers

Het langzame volgen van de consumentenprijzen wordt veroorzaakt door langere termijnafspraken tussen retail en leveranciers. Daardoor blijven consumentenprijzen veel stabieler dan de sterk wisselende boerenprijs. De verwachting is dan ook dat de consumentenprijsindex de komende maanden nog verder zal dalen, terwijl de verwachting is dat de boeren- en verwerkersprijs stabieler zal zijn of zelfs weer wat kan oplopen.

Herstel afzetmarkten

Maar het is nog de vraag of er sprake zal zijn van serieus marktherstel, vooral omdat de markt afgelopen jaar kantelde van een aanbod- naar een vraagmarkt als gevolg van afzetproblemen door de uitbraak van Covid-19. Herstel van de afzetmarkten in met name de foodservice gaat nog wel een aantal maanden duren. Een ander punt van aandacht is de vraag vanuit China. Vanwege Chinees nieuwjaar was die vraag voor de jaarwisseling groter, maar zakt nu juist weer in.

Particuliere opslag

De marktdeskundigen van Agrimatie verwachten niet dat een particuliere opslag die de Europese Commissie in overweging heeft veel soelaas biedt. Er ligt namelijk al veel varkensvlees in opslag en de opslagduur van zo’n steunprogramma is met drie tot vijf maanden te kort om marktherstel te bewerkstelligen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin