Skip to content

Forse toename aanvragen TVL-subsidies

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Het aantal landbouwbedrijven dat een aanvraag heeft ingediend voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is opgelopen naar 635, bijna een verdubbeling in drie weken tijd.

In totaal is er voor het eerste kwartaal tot nu toe € 15,7 miljoen aan steun aangevraagd, blijkt uit een overzicht van RVO. De meeste aanvragen kwamen van dienstverleners in de akker- en tuinbouw, met 98 aanvragen met een gemiddeld bedrag van € 43.326. Vanuit de primaire sector komen de aanvragen vooral door telers van graan, peulvruchten of oliehoudende zaden (54) en melkveehouders (51). Gemengde akkerbouwbedrijven en veehouderijen dienden 40 aanvragen in, gevolgd door vleesvarkenshouders (38), vleeskuikenhouders (36), zeugenhouders (35) en aardappeltelers (34). Vanuit de vleeskalversector, waarvoor veelvuldig werd gepleit voor een specifieke steunmaatregel, kwamen tot nu toe 28 aanvragen voor steun in het eerste kwartaal van 2021 binnen.

161 aanvragen toegekend

Gemiddeld wordt per aanvraag bijna € 25.000 steun aangevraagd. De aangevraagde steunbedragen zijn het hoogst bij opfokkers van pluimveeouderdieren, daar gaat het om € 56.544 per aanvraag. Telers van voedergewassen vroegen gemiddeld € 49.438 steun aan.

De aanvragen voor de TVL over het eerste kwartaal van 2021 kan nog tot 30 april. Van de 635 aanvragen zijn er tot nu toe 161 toegekend.

Tweede Kamer wil coronasteun verhogen

De Tweede Kamer wil de coronasteun voor ondernemers verruimen. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte tijdens het debat over de aanpak van de coronacrisis voor het verhogen van het percentage tegemoetkoming in de vaste lasten die ondernemers kunnen krijgen. Ondernemers met minimaal 30% omzetdaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019 komen in aanmerking voor steun van de overheid. Het gaat dan om 85% van de vaste lasten. Een meerderheid van de Kamer wil dit percentage verhogen naar 100%. Demissionair premier Mark Rutte zegt dat er technisch wel goed naar gekeken moet worden of het mogelijk is om het de compensatie te verhogen. De verhoging zou dan ingaan vanaf het tweede kwartaal.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin