Skip to content

Varkensvlees uit opslagregeling komt nu op de markt

Varkensvlees dat met opslagsteun in de vriezer zit komt momenteel volop op de markt.

Updated on:
Business
Nieuws
Varkenshammen in een slachterij. - Foto: Bert Jansen premium

Varkenshammen in een slachterij. - Foto: Bert Jansen

Binnen de particuliere opslagregeling varkensvlees is voor 46.399 ton steun verleend. Dit vlees komt nu op de markt.

Het varkensvlees dat met opslagsteun in de vriezer zit komt momenteel volop op de markt. Uit een update van de Europese Commissie blijkt dat afgelopen juli 18.693 ton vlees minder in de opslag zat dan begin van de maand. Volgens de cijfers zit er eind juli nog 20.500 ton vlees in de vriezer, waarvoor bedrijven een tijdelijke vergoeding beuren.

De totaalcijfers stemmen niet volledig overeen. Dat komt omdat Roemenië geen data heeft geleverd over de stand van zaken eind juli en Cyprus vorige maand nog 75 ton invroor, voor een contracttermijn van twee maanden.

Kwart aanvragen uit Nederland

In totaal is voor 47.541 ton varkensvlees opslagsteun aangevraagd. Nederlandse bedrijven nemen 26% van dat volume voor hun rekening. De aanvraagperiode was van 25 maart dit jaar tot 30 april. Voor 46.399 ton is uiteindelijk een contract overeengekomen.

De bedrijven vroegen voor 58% van het volume twee maanden opslagsteun aan. De maximale termijn is 150 dagen. Ruim de helft van het varkensvlees dat nog in de opslag zit betreft uitgebeende, hoogwaardige onderdelen, volgens het overzicht van Europese Commissie

Varkensmarkt ontlasten

De regeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat de varkensmarkt tijdelijk minder belast wordt. Hierdoor zou de onbalans op de markt moeten afnemen. De regeling maakt onderdeel uit van een maatregelenpakket van de Europese Commissie om de landbouw te ondersteunen in de huidige, onrustige markt, die nog eens extra wordt ontregeld door de oorlog in Oekraïne.

Snel delen

Kees van Dooren
Kees van Dooren

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin