Skip to content

Exportwaarde voeding en levende dieren daalt in eerste kwartaal

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Nederlandse exportwaarde van voeding en levende dieren is in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,1% gedaald.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling van de exportwaarde in het eerste kwartaal wordt voor een belangrijk deel verklaard door een kleinere uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, bevestigt een woordvoerder van het CBS. Vlak voor de jaarwisseling zijn de Britse afnemers flink gaan hamsteren om douaneperikelen per 1 januari van dit jaar voor te zijn. Met name in januari is dat effect goed merkbaar geweest. Ook in februari resulteerde dat in een veel kleinere Nederlandse export van voeding en levende dieren.

Kentering in maart

In maart was sprake van een kentering. De export naar landen buiten de Europese Unie viel weliswaar nog iets lager uit, maar binnen de EU is de uitvoerwaarde flink opgeschroefd. Een plus van 8% resulteerde in een totale Nederlandse export van € 4,46 miljard voor voeding en levende dieren in die maand. Daarmee heeft de afzet binnen de huidige EU-lidstaten een aandeel van net iets meer dan 70% in de totale export.

Aandeel van landen buiten EU gestegen

Het Verenigd Koninkrijk telt sinds februari vorig jaar al mee in de uitvoercijfers naar landen buiten de EU. Door het grote belang van de importbehoefte van de eilandbewoners in de Nederlandse export is het aandeel van landen buiten de EU gestegen tot rond de 30%. Vorig jaar februari en maart ging zelfs iets meer dan 31% naar landen buiten de EU.

Bovengemiddeld

De totale Nederlandse exportwaarde voor voeding en levende dieren in de eerste drie maanden van dit jaar komt uit op € 16,65 miljard. Dat is dus 3,1% lager dan een jaar geleden, maar het ligt wel 6,6% boven het gemiddelde in het eerste kwartaal van de afgelopen vijf jaar.

Nog niet uitgesplitst naar landen en productgroep

Het CBS heeft nog geen kwartaalcijfers uitgesplitst naar landen en naar productgroep. Die komen over een paar weken beschikbaar. Wel komt het statistische bureau deze week nog met een speciaal bericht die inzoomt op de export naar Engeland.

Waarde vleesexport lager

De cijfers over de eerste twee maanden van dit jaar wijzen uit dat de vleesexport qua waarde flink heeft ingeboet. Zo lag de exportwaarde van rundvlees 26% lager dan een jaar geleden. Boter en melkvet leverden in de uitvoer ook ruim 20% minder op.

Forse stijging plantaardige fijne oliën en vetten

Een forse stijging is er wel in de export van plantaardige fijne oliën en vetten. De uitvoerwaarde daarvan is met ruim 20% gestegen naar € 260 miljoen in januari en februari. De helft daarvan komt op naam van België en Duitsland. Ook de uitvoer van oliehoudende zaden voor fijne oliën profiteert van aantrekkende prijzen. Dit resulteert in een plus van bijna 16% naar € 254 miljoen.

Het Verenigd Koninkrijk laat bij de grote productgroepen forse dalingen noteren. Dat geldt met name voor vlees, groente en fruit. Een belangrijke uitzondering hierop vormt de export van melk en room. Deze afzet levert in de eerste twee maanden van dit jaar 8,7% meer op dan een jaar geleden.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin