Skip to content

FAO: importwaarde voedsel plust 12% in 2021

FAO importwaarde voedsel

Graanopslag. De FAO Foodprice-index steeg in mei naar een recordhoogte door hogere prijzen voor onder andere granen. - Foto: Canva

De wereldwijde importwaarde van voedsel stijgt in 2021 naar  € 1,41 biljoen: een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar.

Toen werd voedsel ter waarde van € 1,26 biljoen geïmporteerd. Daarmee wordt het record van vorig jaar verbroken. Dat stelt de Wereldvoedselorganisatie FAO in de Food Outlook. De stijgende importwaarde komt door hogere grondstofprijzen. De organisatie verwacht dat de hogere kosten voor voedsel langdurig kunnen aanhouden.

Volgens FAO kwam de stijging van de waarde vorig jaar vooral door een groter volume, terwijl in 2021 de volumes naar verwachting stabiel blijven maar juist de prijzen zullen stijgen. Ook hoge transportkosten dragen bij aan die stijging.

Ook de productie van de belangrijkste voedingsgrondstoffen zal dit jaar toenemen, met uitzondering van suiker. Die zal voor het derde jaar op rij dalen en achterblijven bij de wereldwijde consumptie, wat er volgens de voedselorganisatie op wijst dat de voorraden afnemen. De wereldwijde productie van vlees neemt met 2,2% toe tot 346 miljoen ton als gevolg van meer productie in China.

Hogere vleesproductie in China

FAO verwacht in China in alle diersectoren meer vleesproductie, vooral varkensvlees, door hoge investeringen in de sector en inspanningen om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. Ook de productie van oliehoudende zaden zal wat toenemen, maar onvoldoende om aan de wereldvraag te voldoen. Doordat er meer tarwe gebruikt zal worden voor veevoer en industrieel zetmeel, dalen de voorraden tarwe ondanks een hogere productie.

In 2020 steeg de export van voedsel en landbouwproducten met 3,2%. Bijna 40% hiervan kwam voor rekening van ontwikkelingslanden. In 2021 zal de stijging 8% zijn. Een groot deel van deze groei komt door de vraag vanuit Oost-Azië. De samenstelling van de importgoederen zal volgens FAO veranderen door het herstel van de Chinese varkenssector. Ook zal het land minder vlees importeren.

FAO Foodprice-index

Volgens FAO zijn de hoge prijzen voor voedsel een bedreiging voor landen met een laag inkomen. Zij zien de importkosten naar verwachting in 2021 met 20% stijgen. Dat brengt landen die sterk afhankelijk zijn van toerisme in een precaire situatie, aldus de organisatie.

De FAO Foodprice-index steeg in mei naar een recordhoogte sinds 2013. Die werd vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor plantaardige olie, suiker en granen.

Lees ook: FAO Voedselprijsindex op weg naar record

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin