Skip to content

Duits dierenwelzijnslabel ITW ook voor rundvlees

Initiative Tierwohl (ITW) blijft groeien en biedt sinds maart 2022 ook een programma voor rundvlees.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het private Duitse dierenwelzijnslabel Initiative Tierwohl (ITW) blijft groeien en biedt sinds maart 2022 ook een programma voor rundvlees met extra aandacht en geld voor dierenwelzijn.

Terwijl in Duitsland nog steeds wordt gewacht op het al jaren geleden aangekondigde door de staat gecontroleerde dierenwelzijnslabel, doet het private welzijnsinitiatief (ITW) de volgende zet. Naast bestaande programma’s voor de varkens- en pluimveehouderij komt er ook een voor de rundveehouderij. Rundveehouders kunnen zich vanaf medio maart aanmelden voor deelname.

Initiative Tierwohl (ITW) is opgezet door de landbouworganisaties en de vleessector in samenwerking met de leidende supermarktketens, waaronder Edeka, Aldi, Lidl en Rewe. Maaltijdboxenbedrijf Hello Fresh is ook een van de partners, en ook een deel van het restaurantbedrijfsleven is inmiddels betrokken bij het programma, dat in 2015 startte. De retailers en restaurantbedrijven hebben zich verplicht op basis van het verkochte vlees een bedrag aan de ITW-organisatie te betalen waaruit een premie voor de boeren wordt gefinancierd.

Gestage ontwikkeling

De organisatie, de Gesellschaft zur Förderung des Tierwohls in der Nutztierhaltung, kijkt naar eigen zeggen terug op zes jaar gestage ontwikkeling. “De grote scepsis en hardnekkige kritiek uit de begintijd heeft plaats gemaakt voor een hoge mate aan acceptatie”, constateert de ITW. “Als programma van de kleine stappen heeft zich deze bedrijfsalliantie tot de succesvolste en effectiefste aanbieder voor varkens- en pluimveehouders ontwikkeld om met een vergoeding voor de meerkosten dierenwelzijn te verbeteren.”

De eigen lofzang is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Marktonderzoeker Forsa meet regelmatig hoe het er met de acceptatie van het programma voorstaat. Volgens recente resultaten vinden 9 op de 10 ondervraagden het initiatief ‘goed tot zeer goed’. Van de jaarlijks in Duitsland geslachte vleeskuikens en kalkoenen komt 70% van ITW-bedrijven. Bij de vleesvarkens is dat 25%, zo blijkt uit informatie van de ITW zelf.

Rundvlees

Nu zijn ook rundveehouders in de gelegenheid om het welzijnsniveau met financiële steun van de ITW te verbeteren. De kosten bij de boeren gaan hoe dan ook voor de baten uit, afhankelijk van wat ze nu al doen aan een hoger welzijnsniveau. De rundveehouders (inclusief melkveehouders en vleeskalverenhouders) moeten om voor de premie in aanmerking te komen voldoen aan minimaal niveau 2 (‘Stalhouderij plus’) van de in totaal 4 niveaus waarmee de ITW werkt. Niveau 1 komt overeen met voldoen aan wettelijke normen. Niveau 4 Premium is het hoogste niveau, waar ook biologische bedrijven in vallen.

Het zegel waarmee de niveaus op de verpakking wordt aangegeven wordt overigens ook gebruikt door allerlei andere welzijnsvleesmerken, zoals Fairfarm, Neuland en Gutfleisch. Bij niveau 2 in de rundveehouderij gaat het in grote lijnen om bovenwettelijke normen voor stalruimte per dier, hygiëne, intensieve veterinaire verzorging en uitbreiding van het vakmanschap via nascholing.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin