Skip to content

Britse winkelbaas: kip wordt net zo duur als rundvlees

Kip is hard op weg om net zo duur te worden als rundvlees.

Foto: Canva/ Tatiana Volgutova premium

Foto: Canva/ Tatiana Volgutova

Kip is hard op weg om net zo duur te worden als rundvlees. De populariteit van kip als ‘voorkeursvlees’ dreigt daarmee ernstig in gevaar te komen.

Die waarschuwing uit Steve Murrells, directeur van de Britse winkelketen Co-op. ‘’Kip was altijd goedkoop en je kreeg er waar voor je geld mee. Maar door de sterk stijgende voerkosten schiet de prijs van kip veel harder omhoog dan van andere eiwitbronnen.”

Winkelprijs 12% gestegen

Uit gegevens van het statistiekbureau ONS blijkt dat de gemiddelde winkelprijs voor kip in een jaar tijd met 12% is gestegen. Kip is daarmee nog altijd wel half zo duur als rundvlees. Britse kiprestaurants als KFC en Nando’s hebben al enkele keren hun prijzen moeten verhogen. Gemiddeld gaat het daarbij tot nu toe om zo’n 8% maar de bedrijven hebben al gewaarschuwd dat er nog meer aan zit te komen.

Oekraïne

Eerder al stelde eigenaar Ranjit Singh Boparan van het grootste kipbedrijf 2 Sisters zich de vraag ‘waarom een hele kip goedkoper kan zijn dan een pint bier in de pub.’ Zijn bedrijf meldt nu dat de inkoopprijs van kip 50% hoger is dan een jaar geleden. Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne waardoor er geen of weinig zonnebloemmeel uit dat land wordt aangevoerd.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin