Skip to content

Bedrijven willen kostbare melkingrediënten produceren zonder dieren

Bedrijven zoeken naar manieren om waardevolle voedingsingrediënten uit melk na te maken. Nu is dat Turtle Tree ook gelukt met de kostbare lactoferrine.

Foto ter illustratie. - Foto: Canva premium

Foto ter illustratie. - Foto: Canva

Bedrijven zoeken naar manieren om waardevolle voedingsingrediënten uit melk na te maken. Nu is dat Turtle Tree ook gelukt met de kostbare lactoferrine.

Zuivelproducten bevatten veel waardevolle voedingsstoffen. Maar de dierhouderij staat onder druk in veel westerse landen. Biotechnologiebedrijven zoeken andere manieren om waardevolle melkingrediënten te produceren, zoals lactoferrine, alfa-lactalbumine en humane melk oligosachariden (HMO’s) dat in moedermelk zit. Deze stoffen worden gezien als gezondheidsbevorderend en worden vaak verwerkt in kindervoeding, sportvoeding en voedingssupplementen. Allemaal producten waar consumenten bereid zijn extra voor te betalen. Er is dus veel geld mee te verdienen.

FrieslandCampina

Het is niet voor niets dat FrieslandCampina Ingredients in 2020 bekend maakte dat het concern de productie van lactoferrine in de productielocatie in Veghel fors wil uitbreiden. FrieslandCampina isoleert lactoferrine uit koemelk, zegt een woordvoerder. “Wij zijn niet de grootste producent ter wereld, maar wel een leidende producent. Naar ruwe schatting is de markt van lactoferrine € 350 miljoen groot.”

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Turtle Tree maakte eind vorige week bekend dat het een andere manier heeft ontwikkeld om lactoferrine te produceren, namelijk door micro-organismen via fermentatie. Turtle Tree wil de lactoferrine in 2023 op de markt brengen.

Turtle Tree heeft al een techniek ontwikkeld om HMO’s en alfa-lactalbumine te produceren met fermentatie. Volgens het bedrijf is fermentatie minder belastend voor het milieu en het klimaat dan de winning van deze stoffen uit koemelk.

Meer start-ups in namaakzuivel

Ook andere start-ups hebben zich gestort op namaakzuivel. Het Israëlische bedrijf Wilk (voorheen Biomilk) meldde eerder dit jaar dat het lactoferrine heeft geproduceerd in het laboratorium via fermentatie. Wilk verkreeg dit jaar een Amerikaans patent op de productie van ‘melkingrediënten’ via fermentatie.

Imagindairy, ook uit Israël, werkt ook aan het produceren van melkingrediënten via fermentatie. Dit bedrijf haalde $ 28 miljoen op bij investeerders, die ook wel wat zien in zuivelvervangers. Het eveneens Israëlische bedrijf Remilk gaat een fabriek in Denemarken bouwen voor de productie van alternatieve melkeiwitten met behulp van fermentatie. Remilk spreekt van een productievolume dat gelijk staat aan dat van 50.000 koeien per jaar.

Moolec, een Amerikaanse start-up die dierlijke eiwitten maakt uit plantaardig materiaal, heeft een joint venture opgericht met het Argentijnse farmaceutische bedrijf Grupo Insud. In de joint venture zullen gist, schimmels en andere micro-organismen gebruikt worden om diervrije ingrediënten voor vlees- en zuivelvervangers te produceren.

Meer interesse voedingsbedrijven in zuivel

Ook voedingsbedrijven krijgen steeds meer interesse in namaakzuivel. Zo liet ADM, één van de grootste voedings- en handelsbedrijven ter wereld, vorige week weten te gaan samenwerken met New Culture. De bedrijven gaan samen zuivelvervangers ontwikkelen en op de markt zetten. Het plan is om als eerste diervrije mozzarella in 2023 op de Amerikaanse foodservicemarkt te brengen.

Vorige week meldde het Duitse concern BayWa dat het gaat samenwerken met de Oostenrijkse start-up Kern Tec. Dit bedrijf heeft diverse technieken ontwikkeld om pitten uit steenvruchten te verwerken tot voedingsingrediënten, waaronder zuivelvervangers.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin