A-ware neemt deel van failliet Vlaams zuivelbedrijf over

06-04 | |
De Hollebeekhoeve heeft op 15 maart faillissement aangevraagd. - Foto: Peter Roek
De Hollebeekhoeve heeft op 15 maart faillissement aangevraagd. - Foto: Peter Roek

Zuivelbedrijf Royal A-ware neemt de installaties van het failliete Vlaamse zuivelbedrijf Hollebeekhoeve in Kruibeke over. A-ware heeft daarover een overeenkomst bereikt met de curator.

Met de installaties start A-ware een nieuw bedrijf, de betroffen medewerkers krijgen een baan aangeboden bij A-ware. “Samen met die medewerkers richten we ons nu op de herstart van de activiteiten”, aldus Jan Anker, CEO van A-ware.

De Hollebeekhoeve heeft op 15 maart faillissement aangevraagd. Het bedrijf leed in 2020 al verlies mede als gevolg van forse investeringen om als eerste zuivelbedrijf in België klimaatneutraal te worden. De verliezen liepen in 2021 verder op vanwege de sterke stijging van energie- en andere productiekosten. Het bedrijf omvatte naast de zuivelfabriek in Kruibeke een eigen melkveebedrijf. Dat melkveebedrijf is geen onderdeel van de overname geeft A-ware aan. Qurynen Dairy Farming is en blijft zelfstandig volgens de woordvoerder.

Melk voor het overgenomen zuivelbedrijf was verder afkomstig van een verbonden melkveebedrijf met 1.200 koeien en uit aankoop van melk. De capaciteit van de zuivelfabriek is ongeveer 20 miljoen liter melk per jaar en leverde consumptiemelk en yoghurt onder eigen merk en voor huismerken van supermarkten.

Vier vestigingen in België

Royal A-ware nam afgelopen jaar in België al de melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Aalter (Oost-Vlaanderen) over. De capaciteit wordt daar uitgebreid naar een jaarlijks 40.000 ton melkpoeder en nog eens 40.000 ton room voor boterproductie. De melk komt van melkveehouders in de omliggende regio. A-ware heeft ook een room- en ijsmixenfabriek fabriek in Merchtem (Vlaams-Brabant) voor professionele eindgebruikers en industriële verwerkers.

De logistieke tak AB Texel van de A-ware Food Group heeft een eigen vestiging in het Westvlaamse Oostrozebeke. Inclusief de Hollebeekhoeve komt A-ware daarmee op 4 vestigingen in België.

Ruimte voor nieuwe leveranciers

Door de overname ontstaat ruimte voor groei bij bestaande leveranciers in België geeft Royal A-ware aan. Tevens is er ruimte voor nieuwe leveranciers waar A-ware al langer werft. Het vist daarmee in de vijver van onder meer de grootste Belgische zuivelcoöperatie Milcobel dat in de afgelopen jaren al honderden leden heeft zien vertrekken.

Lees ook: Milcobel maakt meer winst ondanks minder omzet

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer