Doorgaan naar artikel

Acties in pluimveesector voor betere cao

Vakbond FNV gaat over tot acties in de pluimveeverwerkende industrie

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Vakbond FNV gaat over tot acties in de pluimveeverwerkende industrie nu het ultimatum aan de werkgeversorganisatie Nepluvi, om tegemoet te komen aan cao-wensen, is verstreken.

Woensdag 9 juni om 17 uur was de deadline om de werknemers in de pluimvee-industrie (Plukon in Goor, Blokker en Ommel en Storteboom Fresh) tegemoet te komen. Nu deze niet is gehaald, gaan zij binnenkort over tot acties. Dat zegt Karel de Buijzer, bestuurder Voedingsindustrie FNV. Die geplande acties zijn divers en opbouwend van aard. “Het begint met kleine werkonderbrekingen, maar als het moet gaan we staken. Wat we precies gaan doen, is ook afhankelijk van mogelijkheden op de verschillende locaties. En wanneer werkgevers ons tegemoet komen.”

Loonsverhoging van 5%

De inzet van de onderhandelingen is een loonsverhoging van 5% en betere pensioenen. “De afspraak is dat mensen in de zware beroepen drie jaar eerder kunnen stoppen met werken”, legt De Buijzer uit. “Maar in plaats van dat we aan het definiëren zijn wie hiervoor in aanmerking komt, negeren werkgevers het onderwerp totaal. Dat is zeer pijnlijk. Deze regeling moet dit jaar ingaan.”

Deze maand zijn al diverse handtekeningenacties gehouden om de noodzaak van cao-verbeteringen duidelijk te maken. Bij Plukon in Dedemsvaart en Wezep is gehoor gegeven aan de roep om een (bedrijfs-)cao, met een loonsverhoging van 2,5%, na de dreiging met een staking. Nu wordt de druk dus verder opgevoerd.

Beloning voor werken in coronacrisis

De Buijzer: “Pluimveebedrijven moeten meer waardering hebben voor hun mensen. De lonen in de sector zijn in de afgelopen tien jaar zo weinig gestegen dat de mensen er per saldo op achteruit zijn gegaan. Tijdens de coronacrisis werken zij keihard door met gevaar voor hun gezondheid en die van hun gezin. Dat mag weleens beloond worden met een goede cao en een fatsoenlijke loonsverhoging.” In de pluimveesector werken 9.000 mensen.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin