Skip to content

ADM heroverweegt uitbreiding fabriek plantaardig eiwit

Amerikaanse agrifoodgigant ADM bekijkt of de uitbreiding van de fabriek voor plantaardig eiwit nog doorgaat vanwege tegenvallende verkoopcijfers van vleesvervangers.

ADM fabriek plantaardig eiwit

Foto: Canva

Amerikaanse agrifoodgigant ADM bekijkt of de uitbreiding van de fabriek voor plantaardig eiwit nog doorgaat vanwege tegenvallende verkoopcijfers van vleesvervangers. Dat vertelt het bedrijf tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Vorig jaar kondigde ADM aan dat het $ 300 miljoen investeert in de uitbreiding van de fabriek in Illinois door de ‘sterke groei’ van alternatieve eiwitten. Deze fabriek produceert soja-eiwitconcentraat, wat voornamelijk wordt gebruikt in vleesvervangers. Nu maakt het bedrijf bekend die investering te herwaarden. CEO Juan Luciano zei tijdens de vergadering: “De plantaardige eiwitmarkt heeft te maken met een verminderde consumentenvraag gedurende het jaar.” Hij gaat ervan uit dat deze trend zich in 2024 voort zal zetten. Dat maakt dat de geplande uitbreiding in de ijskast wordt gezet.

Goed kwartaal voor ADM

In de kwartaalcijfers schrijft ADM dat de vraag naar Specialty Ingredients veel lager ligt in vergelijking met vorig jaar door de verminderde vraag naar vleesvervangers. In het grotere geheel raakt het ADM niet, want het bedrijf overtreft de eigen verwachtingen in het derde kwartaal. De groei is afkomstig uit de tak die siroop, zetmeel en zoetstoffen maakt. Het agrifoodconcern draaide een omzet van $ 22 miljard (€ 20 miljard), waarvan $ 821 miljoen (€ 775 miljoen) winst.

Innovatiecentrum in Wageningen

Begin dit jaar kondigde ADM samen met Marel, leverancier van verwerkingssystemen voor de dierlijke industrie, aan een nieuw innovatiecentrum voor alternatieve eiwitten op te zetten in Wageningen. De twee bedrijven gaan hiervoor een joint venture aan. In het innovatiecentrum moeten innovaties op gebied van smaak en textuur van alternatieve eiwitten plaatsvinden.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin