Doorgaan naar artikel

Agrarisch inkomen fors omhoog in VK

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Het totale inkomen dat in het Verenigd Koninkrijk is gegenereerd door de land- en tuinbouw is vorig jaar uitgekomen op £3,995 miljard ofwel € 4,48 miljard. Dat is 15% meer dan in 2018, meldt het plattelandsministerie Defra.

De bijdrage van de landbouw aan de nationale economie kwam met € 9,08 miljard 9% hoger uit. De agrarische sector draagt daarmee de laatste jaren gemiddeld een 0,5% bij aan het BNP.

Goede oogsten

Het hogere agrarische inkomen is toe te schrijven aan goede oogsten door gunstige weersomstandigheden, analyseert Defra. De hogere productie van vooral granen en daarnaast aardappelen, groente, fruit en sierteelt was ook voldoende om lagere prijzen voor een aantal van die producten te compenseren. Verder waren de kosten aan de input kant weliswaar hoger maar daar stond een lager verbruik tegenover. Zo waren door het droge voorjaar minder gewasbeschermingsmiddelen nodig terwijl aan de andere kant de natte herfst er juist toe leidde dat die middelen niet tijdig toegepast konden worden.

De totale productiewaarde ofwel output van de Britse land- en tuinbouw is vorig jaar uitgekomen op € 22,7 miljard, nagenoeg stabiel vergeleken met het voorafgaande jaar. De veeteelt droeg daar € 10,8 miljard aan bij, de akkerbouw € 9,55 miljard terwijl de rest komt van andere activiteiten zoals bed & breakfast.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin