Skip to content

Britse productie varkensvlees daalt, minder Brits bacon in supermarkten

Door een forse krimp van de zeugenstapel in het Verenigd Koninkrijk, daalt daar de varkensvleesproductie.

Updated on:
Business
Achtergrond
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Door een forse krimp van de zeugenstapel in het Verenigd Koninkrijk daalt daar de varkensvleesproductie. Dat leidt tot minder Brits bacon en worstjes in de supermarkten.

Het was te verwachten, zegt het Britse landbouwschap AHDB: door de forse krimp van de zeugenstapel zakt de productie van varkensvlees dit jaar met rond de 15% in tot het laagste niveau in 15 jaar tijd. De Britten kunnen minder exporteren maar tegelijk blijkt ook de import van varkensvlees een flinke daling te vertonen.

Volgens de laatste cijfers van plattelandsministerie Defra lag het aantal geslachte varkens in juli met 793.000 ‘koppen’ 15% lager dan een jaar geleden. Per week worden nu net iets minder dan 180.000 varkens geslacht terwijl dat in de twee voorafgaande maanden nog boven de 190.000 lag en in juli 2022 uitkwam op 210.000. In de maand juli kwam de productie van varkensvlees daardoor ook 15% lager uit op 72.000 ton. In het eerste halfjaar produceerden de Britten 457.100 ton, 13% minder dan een jaar eerder.

Langzaam herstel verwacht

AHDB is wel lichtelijk positief gestemd. ‘’Een langzaam herstel wordt verwacht in het aantal zeugen met een toename met 7.000 tussen juni 2022 en juni 2023,’ aldus de Pork Market Outlook. Hoewel veel kosten hoog blijven, neemt de inflatoire druk wel iets af en de winstmarges voor de varkenshouder iets toe. ‘’Er duiken hier en daar wat groene scheuten op. Maar er liggen nog veel uitdagingen op de weg vooruit die eerst overkomen moeten worden voordat het vertrouwen in de sector weer terugkeert zoals het was. Op korte termijn gezien drukt de crisis rond de kosten van levensonderhoud de vraag terwijl het risico van een ziekte-uitbraak altijd aanwezig blijft.”

De Britse varkenshouderij kan, dankzij het voortdurend lobbyen van de National Pig Association, nog altijd wel rekenen op de loyaliteit van de grote supermarkten hoewel er wel wat scheurtjes lijken te ontstaan. Volgens het laatste onderzoek van de NPA, die daartoe daadwerkelijk de winkels induikt, is bij de 10 grootste supermarkten 88% van al het verkochte varkensvlees Brits. Dat is weer 2%-punten meer dan in juli 2022.

Minder Britse worstjes en bacon in winkels

Sainsbury’s, Coop maar ook de ‘Duitsers’ van Aldi en Lidl verkopen uitsluitend Brits varkensvlees. Bij bacon is dat percentage ‘uit eigen land’ echter gedaald van 59% vorig jaar naar 55% nu. Veel van de in het VK verkochte bacon komt uit ons land en Denemarken en dat aandeel blijkt dus toe te nemen. Bij worstjes, één van de goedkope eetoplossingen voor de geplaagde Britten, is het binnenlandse aandeel in een jaar tijd zelfs gedaald van 89% naar 78%.

NPA-directeur Lizzie Wilson: ‘’Gezien de daling van de binnenlandse productie is het toch bemoedigend te zien dat de steun van de winkeliers voor Britse waar, met name varkensvlees, op peil blijft. De dalingen bij enkele andere categorieën zijn teleurstellend, vooral omdat we bij bacon en worstjes juist een niet veel voorkomende toename van de verkoopvolumes zien. Wij moedigen alle supermarkten aan om de Britse varkenshouders te steunen nu we proberen te werken aan herstel, ook door ze zekerheid en vertrouwen te bieden op lange termijn waardoor ze weer durven te investeren.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin