Skip to content

Agravis lost verwachting in met winstherstel

Updated on:
Business
Nieuws
Het grootst is qua omzet bij Agravis het plantengebeuren met zaken als gewasbescherming, kunstmest en zaaizaad. Foto: Michel Zoeter

Het grootst is qua omzet bij Agravis het plantengebeuren met zaken als gewasbescherming, kunstmest en zaaizaad. Foto: Michel Zoeter

Agrohandels- en dienstverlener Agravis Raiffeisen heeft in 2020 bij een licht teruggelopen omzet van € 6,39 miljard het resultaat kunnen verbeteren maar € 30,50 miljoen.

In 2019 boekte het West-Duitse agroconcern een verlies van € 20,5 miljoen wegens een kartelboete op grond van prijsafspraken op de gewasbeschermingsmarkt. De omzet leverde ten opzichte van het voorafgaande jaar € 60 miljoen in.

Dat 2020 weer een positief resultaat zou kunnen worden behaald, is in lijn met de al in augustus uitgesproken verwachting. Het concern betitelt de uitkomst van 2020 als ‘robuust’. Directietopman Dirk Köckler is daarmee dan ook over het geheel genomen tevreden. Agravis is bezig met een stroomlijning van de activiteiten en gaat daarmee door.

Uitdagingen genoeg voor Agravis

Köckler: “We versterken de structuren, reduceren dubbel werk en gaan verder op de weg van de digitalisering, consequent maar met gevoel voor verhoudingen.”

Uitdagingen waren er voor het concern niettemin genoeg. Opgesomd gaat het daarbij om vogelgriep, Afrikaanse varkenspest en uiteraard de problemen die de coronapandemie met zich meebrengt. Maar volgens Köckler denkt Agravis niet in problemen maar in oplossingen. Dat heeft het afgelopen jaar laten zien, meent hij.

Segment planten

Agravis deelt zijn activiteiten op in de segmenten planten, dieren, techniek (mechanisatie), markten (dat wil zeggen verkoop van allerlei consumentengoederen zoals barbecues en meubels ) en energie. Het grootst is qua omzet het plantengebeuren met zaken als gewasbescherming, kunstmest en zaaizaad. De omzet kwam in dit segment uit op krap € 2,7 miljard: 0,3% minder dan vorig jaar. In het relatief kleine segment energie kreeg de omzet een dubbelcijferige klap wegens de aanhoudende druk op de olieprijs die 2020 liet zien. Dubbelcijferige plussen haalde Agravis binnen bij techniek en markten.

Voor het lopende jaar budgetteert Agravis met een omzet van € 6,2 miljard en een winst voor belasting van € 31,6 miljoen. “Een conservatief, realistische planning”, aldus het etiket dat het concern op deze verwachting plakt.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin