Doorgaan naar artikel

Areaal onder PlanetProof 6% toegenomen

Ruim 57.000 hectare aan plantaardige teelten gebeurt nu onder het keurmerk On the way to PlanetProof.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Het logo van On the way to PlanetProof op een melkpak. Foto: Koos Groenewold premium

Het logo van On the way to PlanetProof op een melkpak. Foto: Koos Groenewold

Ruim 57.000 hectare aan plantaardige teelten gebeurt nu onder het keurmerk On the way to PlanetProof.

Afgelopen jaar nam het areaal met 6% toe. Dat meldt SMK (Stichting Milieukeur), die het duurzaamheidskeurmerk beheert. De grootste toename was er afgelopen jaar in het areaal groenten en fruit. Alleen de bollenteelt liet een afname zien (-3%), volgens SMK vanwege een beperkte vraag uit de markt naar gecertificeerde producten in deze sector.

190 handelsbedrijven en twee supermarktketens

Er zijn nu 2.100 keurmerkhouders in de plantaardige sectoren. Dat is inclusief 190 handelsbedrijven en twee supermarktketens. Ook dit aantal is met 6% gegroeid. Het aantal bedrijven dat gecertificeerd is voor be- en verwerking van plantaardige producten onder dit label is met ruim een derde toegenomen tot 26.

Het marktaandeel van PlanetProof is voor een aantal producten meer dan de helft. Het keurmerk is goed voor twee derde van het areaal tafelaardappelen en groenten en kruiden, en bijna de helft voor de categorie fruit. Het aandeel PlanetProof in de zuivelschappen van de supermarkten bedraagt volgens de laatst beschikbare cijfers 30%. Nieuwe cijfers over de categorie zuivel en eieren zijn er nog niet.

Twaalf top-keurmerken

On the way to PlanetProof is door Milieu Centraal aangemerkt als een van de twaalf zogeheten top-keurmerken op het gebied van voeding. Dat zijn keurmerken die ambitieus, transparant en betrouwbaar zijn. Voorbeelden van andere top-keurmerken zijn ‘biologisch’, ‘Demeter’, ‘eko’, ‘Beter Leven’ en ‘Fair Trade’.

Het keurmerk bestaat nu vijf jaar; het is de opvolger van het label ‘Milieukeur’.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin