Argentinië past verbod rundvleesexport aan

23-06 | |
De Argentijnse regering wil een garantie geven voor voldoende rundvleesaanbod op de lokale markt. - Foto: ANP
De Argentijnse regering wil een garantie geven voor voldoende rundvleesaanbod op de lokale markt. - Foto: ANP

Argentinië heeft, na een exportverbod van een maand, een besluit aangekondigd over het gedeeltelijk hervatten van de rundvleesexport.

De regering wil bovendien de vleesproductie verhogen en daarmee een garantie geven voor voldoende aanbod op de lokale markt. Het verbod werd ingesteld vanwege de snel stijgende binnenlandse vleesprijs.

Decreet

President Alberto Fernández verbiedt met een decreet tot 31 december de export van de door de lokale consument meest gevraagde zeven stukken rundvlees en verwacht hiermee de prijzen te bevriezen. Matias Kulfas, de minister van Productieontwikkeling (Industrie en Handel), benadrukte dat het uitgangspunt is om de productie op termijn te verhogen tot 5 miljoen ton. Daarvan is circa 3 miljoen ton voor de binnenlandse markt en resteert 2 miljoen ton voor de export. De huidige productie is circa 3,2 miljoen ton.

Consumptie

Inwoners van Argentinië zijn (na Uruguay) wereldwijd de grootste consumenten van rundvlees per hoofd van de bevolking. Door de daling van de koopkracht door inflatie (dit jaar naar verwachting 50%) daalde de consumptie van rundvlees tot een historisch dieptepunt van 50 kilo per persoon in 2020. De rundvleesprijzen in Argentinië zijn, vooral met het oog op de parlementsverkiezingen in november, een gevoelig onderwerp. In een jaar tijd steeg de prijs voor rundvlees volgens officiële gegevens met 60% tot 70%.

Export

Argentinië is de naar omvang vijfde rundvleesexporteur ter wereld. In de eerste vier maanden van dit jaar werd van de 965.000 ton in Argentinië geproduceerde rundvlees bijna 30% geëxporteerd, waarvan ruim driekwart naar China. Volgens de nieuwe exportregeling zal er tot 31 augustus een limiet zijn van 50% van wat vorig jaar werd geëxporteerd. Daarnaast worden er ook bestemmingsbeperkingen ingesteld: naar China mogen alleen stukken met bot worden geëxporteerd.

De export van premiumproducten naar de EU binnen het Hilton-quotum (30.000 ton) en het 481-quotum (7.000 ton) zijn uitgezonderd van het decreet. Hiltonvlees is gebaseerd op een rantsoen uitsluitend op basis van gras, 481 vlees is van rundvee met een rantsoen op basis van gras en graan.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteurBeheer