Foto: Astanor Ventures
In dit artikel
Investeringsfonds Astanor Ventures, waar Agrifirm recent is ingestapt, heeft samen met enkele partners € 26,5 miljoen geïnvesteerd in de Franse ontwikkelaar van plantaardige vleesalternatieven Umiami. Dat bedrijf richt zich op het produceren van grotere stukken alternatief vlees uit plantaardige grondstoffen.
Met een eerdere financieringsronde heeft Umiami nu in totaal € 30 miljoen aan middelen beschikbaar. Dat geld wordt gebruikt voor een ontwikkelingscentrum in het Franse Villebon-sur-Yvette waar de eerste productielijn binnen twee maanden op gang moet komen.
15.000 ton plantaardig vlees per jaar
In 2023 hoopt Umiami een fabriek in Frankrijk te openen die op den duur een capaciteit krijgt van 15.000 ton plantaardig vlees per jaar en aan 200 mensen werk moet bieden. “We willen op onze schaal bijdragen aan het veranderen van de voedingsgewoonten om de klimaatafdruk te reduceren en de regio’s te herindustrialiseren en daar weer banen terug te brengen”, zegt mede-oprichter Martin Habfast.
Kipfilet
Hij legt uit dat zijn bedrijf zich richt op grotere stukken vlees, in eerste instantie ‘kipfilet’, met hooguit een tiental ingrediënten, terwijl het bij de concurrentie meestal gaat om gehakt vlees zoals in worstjes of nuggets. Dat ‘vlees’ wordt onderworpen aan mechanische krachten om een vezelstructuur te bereiken. Een twintigtal onderzoekers heeft twee jaar gewerkt om dat concept te realiseren.
Umiami wil de grondstoffen zoveel mogelijk uit Frankrijk zelf betrekken. Het bedrijf hoopt bij de opening van het R&D-centrum de eerste afnemers, zowel in de winkelsector als in de horeca, bekend te maken.