Skip to content

Australië en de EU oneens over handelsovereenkomst

Australië en de EU zijn het niet eens geworden over een vrije handelsovereenkomst.

Australië EU handelsovereenkomst

Handelsminister Don Farrell van Australië. Farrell benadrukte dat Australië de besprekingen volledig staakt wanneer dit jaar geen akkoord wordt bereikt. Foto: ANP

Australië en de EU zijn het niet eens geworden over een vrije handelsovereenkomst. Canberra wil een grotere toegang tot de EU voor zijn agrarische producten, maar de EU houdt de boot af.

Beiden partijen zijn al vijf jaar lang aan het onderhandelen over de overeenkomst, die naar schatting ruim € 63 miljard aan handel oplevert. In de afgelopen dagen hebben Australië en de EU geprobeerd een compromis te bereiken. Nu dit niet is gelukt, komen beide partijen over een maand weer bijeen.

Handelsminister Don Farrell van Australië toonde zich teleurgesteld. Hij benadrukte dat Australië de besprekingen volledig staakt wanneer dit jaar geen akkoord wordt bereikt. Het land wil een betere toegang tot de EU-markt voor agrarische producten zoals rundvlees, lamsvlees, suiker, kaas en rijst.

EU pleit voor slechts een beperkte openstelling van de markt

Met bijna 250 miljoen inwoners vormt de EU natuurlijk een lucratieve markt. Maar de EU pleit voor slechts een beperkte openstelling van de markt voor Australische producten, waardoor de commerciële voordelen voor agrarische producenten down under gering zijn.

Daar komt bij dat Australische producenten momenteel de namen gebruiken van typisch Europese producten zoals prosecco, mozzarella, feta en Parmezaanse kaas. De EU wil daar een einde aan maken, omdat deze producten uit specifieke regio’s binnen de eigen grenzen komen. Australië beklemtoont dat veel Europeanen met hun cultuur zijn geëmigreerd naar Australië en dus het recht moeten hebben om die namen te blijven gebruiken.

We hebben altijd duidelijk gemaakt dat we niet akkoord gaan met zo maar een overeenkomst

Farrell meent dat Australië een aanbod is gedaan dat het eenvoudigweg niet kon accepteren. “We hebben altijd duidelijk gemaakt dat we niet akkoord gaan met zo maar een overeenkomst”, zei hij. Belangenvereniging de National Farmers Federation sloot zich daarbij aan. Topman Tony Mahar bedankte Farrell voor het afslaan van een ‘ondermaatse deal’.

Farrell, die zijn Europese vakantie onderbrak voor de onderhandelingen, blijft optimistisch. “Ik denk dat er een wens is bij beide partijen om tot een overeenkomst te komen”, gaf hij aan. Australië biedt zelf belangrijke mineralen die de EU nodig heeft voor de groene transitie in de verschillende landen.

Europese voorstel zet geen zoden aan de dijk

Volgens EU-woordvoerder Miriam Garcia Ferrer heeft Australië meer tijd nodig om de zaak in eigen land nog eens te bespreken. “De EU heeft er alles aan gedaan om een evenwichtige overeenkomst af te sluiten, dat de strategische belangen van beide partijen dient, maar ook onze belanghebbenden beschermt.”

Volgens Farrell zet het Europese voorstel echter geen zoden aan de dijk. “Op dit moment biedt de EU ons elke vijftig jaar de export van één steak per consument in de EU. Dat is voor onze vleesindustrie natuurlijk een onhoudbare positie.”

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin