Skip to content

Schreinemacher: landbouw uit Mercosur-verdrag niet reëel

Handelsminister Liesje Schreinemacher is niet van plan een uitzondering voor de landbouw af te dwingen in het handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen (Mercosur).

landbouw mercosur

Foto: Canva

Handelsminister Liesje Schreinemacher is niet van plan een uitzondering voor de landbouw af te dwingen in het handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen (Mercosur).

De Tweede Kamer heeft het kabinet eerder gevraagd in te zetten op een Europees handelsverdrag met Mercosur-landen, waarvan de landbouw wordt uitgezonderd.

Schreinemacher zegt dat zo’n opstelling Nederland binnen de Europese Unie buitenspel zet in de onderhandelingen. Volgens haar is landbouw een essentieel onderdeel van een handelsakkoord. Zij redeneert dat zij zich tegen het verdrag uitspreekt, als ze nu stelt dat de landbouw moet worden uitgezonderd van het verdrag. Het kabinet wil pas een definitief standpunt innemen als het verdrag er – naar verwachting in 2024 – concreet ligt.

Verbazing over opstelling handelsminister

De opstelling van de minister wekt verbazing van SP en Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Kamerlid Frans Futselaar (SP) vroeg zich openlijk af wat voor zin het heeft als de Kamer in meerderheid oproepen doet aan het kabinet, die het kabinet vervolgens niet uitvoert. “Dit is niet hoe het moet gaan”, zei Futselaar, die bijval kreeg van Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). Als alle ministers op deze manier met uitspraken van het parlement omgaan, ‘is er nooit meer serieuze parlementaire controle’, aldus Futselaar.

VVD’er Jan Klink gaf aan dat het belang om aan tafel te blijven bij de Mercosur-onderhandelingen op dit moment van groter belang is. Hij is het eens met het standpunt van de minister dat pas in 2024 een definitief standpunt kan worden ingenomen over het verdrag.Een verdrag met Mercosur-landen kan nadelig zijn voor de rundveehouderij (vlees), maar er zijn mogelijk voordelen voor de zuivel en de varkenshouderij. De heffingen op de invoer van rundvlees, pluimvee en suiker worden drastisch verlaagd. Vooral de Europese industrie heeft voordeel van een akkoord.

Nieuw-Zeeland

Teunissen maakt zich ook zorgen over de gevolgen van het handelsverdrag met Nieuw-Zeeland. Zij snapt niet dat Europa kiwi’s, zuivel en vis uit Nieuw-Zeeland wil halen, terwijl die producten ook dichterbij te verkrijgen zijn. Zij vindt dat meer energie moet worden gestoken in de verduurzaming van de landbouw in Europa in plaats van producten te halen van de andere kant van de wereld.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin