Doorgaan naar artikel

Australië wil bureaucratie bij zuivelexport verminderen

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond

De Australische regering steekt bijna € 8,9 miljoen in het bevorderen van de zuivelexport. Daarmee wil de overheid onder andere de administratieve rompslomp rond export verminderen.

De zuivelexport vanuit Australië is op dit moment goed voor € 1,9 miljard per jaar, maar volgens landbouwminister David Littleproud heeft de sector volop kansen om de uitvoer uit te bouwen, mede omdat Australië zuivel produceert van hoge kwaliteit.

We zullen er alles aan doen om de sector verder te laten groeien

“We gaan de bureaucratie in de export verminderen, zodat de Australische zuivelsector meer geld kan verdienen op onze exportmarkten”, maakte Littleproud duidelijk bij de bekendmaking van de maatregelen. “We zullen er alles aan doen om de sector verder te laten groeien.”

Meer export binnenlandse zuivelproducenten

Het ministerie werkt voor deze maatregelen samen met belangenorganisatie Dairy Australia en wetgevers uit de verschillende staten van Australië. De nieuwe regelgeving moet het een stuk makkelijker maken voor binnenlandse zuivelproducenten om voor het eerst te gaan exporteren. Op dit moment telt Australië 490 zuivelbedrijven die producten naar het buitenland uitvoeren. Zij profiteren ook van de vereenvoudigde procedures die eraan komen.

Onderbenutte melkfabrieken

Australische melkveehouders kunnen wel wat hulp gebruiken. Volgens onderzoeksbureau Abares van de overheid zal de melkprijs de komende jaren licht dalen. Een afname van de melkproductie en de lage koers van de Australische dollar leverde dit seizoen redelijk goede prijzen op. Abares verwacht dit seizoen een prijs van 30,94 eurocent per liter.

Volgens analist Andrew Duver van Abares hebben recente investeringen van melkverwerkers geleid tot onderbenutte melkfabrieken, die hard melk nodig hadden om winstgevend te blijven. Die situatie houdt niet aan. Het aanbod aan melk komt meer in evenwicht met de vraag en de waarde van de dollar neemt toe, verwacht de analist.

Druk op wereldwijde zuivelprijzen

Duver voorziet druk op de wereldwijde zuivelprijzen de komende jaren. Dat zou melkverwerkers in Australië dan weer aanzetten tot het beperken van hun productie. Dit seizoen, dat eindigt op 30 juni, neemt de melkproductie naar verwachting met 1% af tot 8.470 miljoen liter.

Ondanks de huidige hoge prijzen en betere weersomstandigheden zal het herstel van de productie even op zich laten wachten, benadrukt Duver. Tijdens de droogte hebben veel melkveehouders koeien verkocht. Het zal even duren voordat dit verlies aan dieren weer is goedgemaakt.

Australische melkproductie

De melkprijs down under zal het komende seizoen 2020-’21 met 1% dalen, is de verwachting. In seizoen 2021-’22 gaat 0,2% van de prijs af. Daarna, in seizoen 2022-’23, moet de Australische melkproductie weer op het oude peil zijn. Er zijn dan meer koeien en de opbrengst per koe stijgt door betere en meer beschikbare graasgebieden. Ook genetische verbeteringen dragen hieraan bij.

Abares voorziet een melkproductie van 8.708 miljoen liter in het seizoen 2024-’25. Dit scenario gaat wel uit van normale Australische weersomstandigheden. Mocht de droogte weer toeslaan, dan zal de melkproductie verder dalen tot 8.200 miljoen liter in 2022-’23 om daarna weer te stijgen tot 8.300 miljoen liter in 2024-’25.

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin