Skip to content

Avebe verdubbelt bedrijfsresultaat tot € 18,6 miljoen

Updated on:
Nieuws
Food
Avebe haalt bijna twee derde van zijn omzet in de levensmiddelenindustrie en ruim een kwart uit de industriële markt. - Foto: Mark Pasveer premium

Avebe haalt bijna twee derde van zijn omzet in de levensmiddelenindustrie en ruim een kwart uit de industriële markt. - Foto: Mark Pasveer

Royal Avebe heeft over seizoen 2021-’22 een resultaat van € 18,6 miljoen gehaald. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het vorige jaar (€ 6,9 miljoen) en het hoogste van afgelopen vijf jaar.

De bruto omzet van de verwerker van zetmeelaardappelen was € 769 miljoen, tegenover € 636 een jaar eerder; een stijging van 21%. Het coöperatief resultaat na belastingen is € 12 miljoen. De solvabiliteit is gedaald naar 33,2%. Donderdag is dit bekendgemaakt op de ledenraad, en vrijdag zijn de 2.242 leden van de coöperatie ingelicht.

Avebe zet in op goede voeding met plantaardig eiwit

Avebe haalt bijna twee derde van zijn omzet in de levensmiddelenindustrie en ruim een kwart uit de industriële markt. Iets minder dan 10% komt uit diervoeding.

Het bedrijf zet vol in op ‘goede voeding’: plantaardig eiwit en gecertificeerd aardappelzetmeel. Bedrijfsdoel is dat in 2023 40% van de omzet hier uit komt, nu is dat 33%. De aardappeleiwitten worden gebruikt in plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees. Voorbeelden zijn plantaardige hamburgers, paté, een plantaardig alternatief voor gelatine en allerlei kazen.

Bekijk ook de video die Food&Agribusiness eerder maakte over hoe Avebe meegroeit met de plantaardige markt

Avebe belooft telers verdere prijsstijging

Avebe kondigt voor het lopende verwerkingsjaar (2022-’23) een prestatieprijs voor telers aan van minimaal € 115 per ton zetmeelaardappelen. CEO David Fousert stelt in het jaarverslag dat het rendement voor de telers flink omhoog moet om de teelt aantrekkelijk te houden. Over het afgelopen jaar (2021-’22) is de prestatieprijs uitgekomen op € 98,56. Een jaar eerder was dat € 93,30 en vijf jaar eerder € 85,81.

De prestatieprijs is de opbrengstwaarde per ton aardappelen, en bij Avebe een van de belangrijkste graadmeters voor het financiële resultaat voor de leden. Het is niet hetzelfde als de uitbetalingsprijs. Het is een gestandaardiseerd bedrag op basis van 19% zetmeel.

Verduurzaming via aardappelras en lagere milieubelasting per hectare

Aan verduurzaming werkt Avebe op verschillende fronten. Zo is er een teeltprogramma voor aardappelrassen die minder stikstof nodig hebben en resistentie hebben tegen ziektes.

De zetmeelopbrengst per hectare lag afgelopen jaar 2% onder het tienjarig gemiddelde. Doel voor volgend jaar is om 10% boven het gemiddelde te zitten. De CO2-voetafdruk per ton zetmeel was 2% onder het gemiddelde, doel voor volgend jaar is 10% daar onder. De milieubelasting per hectare is volgens Avebe afgenomen met 12%, terwijl het doel een afname van 10% is.

Verder was er in het vorige verwerkingsseizoen meer tarra (+4%), terwijl het doel was om een kwart minder te halen. Daartegenover staat een vermindering van de CO2-emissie bij de verwerking van 19% (doel 2023: -12%). Ook de waterbesparing gaat sneller dan gepland, met een afname in gebruik van 22%.

Lees op Boerderij.nl het interview met Avebe-topman David Fousert: ‘Er is een enorme concurrentie op de akker’

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin