Skip to content

Moeilijke vleesvervangermarkt heeft vat op Avebe

Aardappelzetmeelcoöperatie Avebe merkt de gevolgen van een moeilijke markt voor vleesvervangers.

Updated on:
Business
Nieuws
Avebe

Foto: Mark Pasveer

Aardappelzetmeelcoöperatie Avebe merkt de gevolgen van een moeilijke markt voor vleesvervangers. De coöperatie gaat op zoek naar andere markten met ‘toegevoegde waarde’ voor het aardappeleiwit van het bedrijf.

De afgelopen vijf jaar stonden in het teken van de eiwittransitie, maar Avebe heeft net als andere bedrijven te maken met een moeilijke markt voor vleesvervangers. Er is meer druk ontstaan op de markt en Avebe gaat op zoek naar andere mogelijkheden om producten af te zetten. Bestuursvoorzitter David Fousert zegt dat Avebe kijkt naar cosmetica en visvervangers. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers zegt Fousert ook dat er weer meer aandacht op het aardappelzetmeel zal komen, de hoofdbusiness van Avebe.

Als groeimarkten ziet Avebe de plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel. Als voorbeeld van een succesvolle markt noemt Fousert de vervanging van dierlijk gelatine in snoep door plantaardig. Ook biobased bouwmaterialen en lijmstoffen zijn een groeimarkt.

Doel niet behaald door Avebe

De jaarresultaten laten zien dat Avebe het doel voor het aandeel voedingsingrediënten gebruikt in plantaardige en milieuvriendelijke producten niet heeft gehaald. In 2021/2022 kwam 33% van de omzet uit deze categorie, in 2022/2023 is dat 18%. Avebe verklaart dat de groei van de plantaardige markten harder kromp dan gedacht en klanten meer de focus legden op kostenverlaging ten koste van productontwikkeling. Ook de productiekosten voor de coöperatie zelf zijn gestegen. Maar het tegenvallend resultaat heeft ook voor een deel te maken met de omzetsgroei uit andere kanalen.

Lees ook: Zo zet Avebe zijn reststroom om naar nieuwe bedrijfstak

Belangrijke speler in food

Fousert ziet Avebe als een belangrijke speler in de voedingsmiddelenindustrie: “We spelen een belangrijke rol in de transitie naar een meer plantaardige economie, met gezondere, duurzamere en plantaardige voeding en bio-based producten en bouwmaterialen. Avebe staat vooraan in deze ontwikkelingen en we blijven ons inzetten om te voldoen aan de veranderende behoeften van klanten en consumenten.”

De netto-omzet steeg naar € 803,8 (vorig boekjaar: € 711,6 miljoen). Deze groei is gerealiseerd ondanks een 10% kleiner volume aan geproduceerd zetmeel. Het bedrijfsresultaat van Avebe verdubbelt bijna naar € 35,7 miljoen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin