Skip to content

BayWa kan gevolgen corona nog niet inschatten

Foto: BayWa

Foto: BayWa

De Duitse agrohandels- en -dienstverlener BayWa heeft in het eerste kwartaal van 2020 een lager operationeel resultaat geboekt. Dat kwam omdat het resultaat in dezelfde periode van vorig jaar een eenmalige winst uit de verkoop van een belang omvatte.

Voor belasting en rente (ebit) boekte BayWa een negatief resultaat van € 27,8 miljoen. Dat is ruim dubbel zo laag als vorig jaar, want toen was het negatieve resultaat € 13,8 miljoen. Dat het bedrijf in het eerste kwartaal rode cijfers schrijft, is een verschijnsel dat met het seizoensverloop samenhangt. De omzet leverde niettemin ook licht in en komt op € 3,9 miljard: € 200 miljoen minder dan vorig jaar.

De coronamaatregelen in de laatste weken van maart hadden volgens BayWa-topman Klaus Josef Lutz nog geen wezenlijke invloed op de activiteiten van het concern. Dat is als onderdeel van de agribusiness ‘systeemrelevant’ en daarom aan minder beperkingen onderhevig is dan andere bedrijfstakken.

Agrarische divisie BayWa boekt positief resultaat

Het segment ‘Agrar’ ofwel de agrarische handelsdivisie van BayWa, boekte afzonderlijk bekeken wel een positief ebit-resultaat, namelijk € 9,8 miljoen. Dat was bovendien € 3,7 miljoen meer dan een jaar eerder. Vooral de mechanisatiehandel en de internationale fruithandel liepen goed, laat het concern weten. De internationale landbouwgrondstoffenhandel (handel in akkerbouwproducten) ondervond daarentegen wel nadelige gevolgen van de coronaomstandigheden. De omzet van landbouwdivisie daalde per saldo met € 100 miljoen naar € 2,7 miljard.

Van een verwachting voor het lopende boekjaar als geheel ziet BayWa af. Daarvoor zijn de effecten van de coronacrisis op de wereldeconomie nog te onduidelijk.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin