Skip to content

Biobeurs ook voor duurzame gangbare boer

Updated on:
Business
Achtergrond
Velen bieden een product aan zoals het herkenbare blokje kaas, in de hoop hiermee gesprekken aan te knopen. - Foto: Ruud Ploeg

Velen bieden een product aan zoals het herkenbare blokje kaas, in de hoop hiermee gesprekken aan te knopen. - Foto: Ruud Ploeg

De Biobeurs in Zwolle richt zich op de biologische boer, verwerker en consument, maar is ook aantrekkelijk voor de gangbare boer die wil omschakelen of verduurzamen.

De relatief kleine beurs in de IJsselhallen richt zich op de wannabe-bioboer. Schoffel- en oogstmachines, al dan niet uitgerust met automatische herkenning, maar ook de essen om met de hand aan het werk te gaan. Agriculture for Tomorrow, een verkoper van schoffels, schoppen en bezems denkt aan de beursbezoeker: op een aanplakbiljet vertelt de standhouder dat de aangekochte schep ook achter bewaard kan worden, zodat de koper er niet mee over de beurs hoeft te zeulen.

Bedrijfsvoering verduurzamen

Naast de schoppenverkoper staat het iets meer high-tech bedrijf Reesink Agri, met het grotere schoffelmateriaal. “En dan zijn dit nog de kleine,” vertelt een vertegenwoordiger van de landbouwmachinefabrikant. “Biologische boeren zien liever een wat kleinere meststrooier, zoals hier staat.” Qua publiek ziet hij wel een trend: “In het begin waren het vooral de echte biologische boeren, nu zie je ook de gangbare boeren die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen hier heen komen.”

Biologische boeren zien liever een wat kleinere meststrooier, zoals hier staat

Behalve het technische deel is de beurs gericht op iedereen die iets met biologisch wil. Van producent tot consument en alles wat er tussen zit. Verpakkingslijnen, veevoer, biologische wijn en natuurgeneeskundige producten worden ten toongesteld aangeprijsd en aangeboden aan het relatief brede publiek.

Voor omschakelaar interessant

Standhouders staan er vooral voor naamsbekendheid, profilering en pr. Velen bieden een product aan, zoals het herkenbare blokje kaas, in de hoop hiermee gesprekken aan te knopen. Zo ook Mary Nap, die voor Organic Goat Milk cooperation hoopt nieuwe biologische geitenhouders te kunnen werven. “Maar dat is nog niet eenvoudig. De gangbare geitenhouderij verdient momenteel ook prima en het verschil in de biologische prijs en gangbaar is niet al te groot. Maar de beurs is een mogelijkheid om met mensen in gesprek te gaan. Vooral voor omschakelaars kan het interessant zijn.”

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin