Skip to content

Blokkade melkveebedrijven om aflatoxine in Corngold

Updated on:
Zuivel
Nieuws
Corngold wordt gebruikt in de melkveehouderij, maar ook in de vleesveehouderij. Tate & Lyle in Koog aan de Zaan, die daar zetmeel produceert, levert het bijproduct Corngold via dealers aan veehouders. Foto: Marten Sanburg

Corngold wordt gebruikt in de melkveehouderij, maar ook in de vleesveehouderij. Tate & Lyle in Koog aan de Zaan, die daar zetmeel produceert, levert het bijproduct Corngold via dealers aan veehouders. Foto: Marten Sanburg

Door een te hoog gehalte aflatoxine in maisbijproducten zijn de afgelopen dagen enkele honderden veebedrijven tijdelijk geblokkeerd. Bij een grote groep melkveebedrijven is de melkophaling tijdelijk gestopt. Doel was om te voorkomen dat aflatoxine in consumentenproducten terechtkwam. Dit lijkt te zijn gelukt. Een flink deel van de bedrijven is inmiddels ook weer vrijgegeven.

Melk is het meest ‘kwetsbare’ product, vanwege de korte doorlooptijd van voer naar melk. Bij naar verluid zo’n 10 melkveebedrijven zijn normoverschrijdingen in de melk gevonden. Deze melk mocht niet naar de fabriek. Het maisbijproduct is ook gevoerd aan varkens, kippen en kalveren, maar daar lijken geen blokkades te zijn.

Alarm geslagen

Het probleem met de maisbijproducten afkomstig van Tate & Lyle in Koog aan de Zaan en gedistribueerd door Duynie, kwam vrijdag aan het licht door een steekproef bij een veevoerbedrijf. Direct daarop is breed alarm geslagen en zijn alle mogelijke ontvangers van het veevoer getraceerd, vertelt directeur Rien Huijge van Securefeed, de organisatie voor de borging van veiligheid van veevoer. Duynie stuurde afgelopen weekeinde ook een verklaring naar betrokkenen waarin het bedrijf bekendmaakte het maïsglutenvoer Corngold te blokkeren en veehouders opriep het voer te laten liggen.

Oorzaak onduidelijk

Het hele weekend is druk overleg geweest met de NVWA, de zuivelsector en andere bedrijven. Ook zijn overal voer- en melkmonsters genomen en is waar nodig de melkophaling gestopt. Achteraf blijkt dat de eerste ladingen maisbijproducten met te veel aflatoxine al eind februari zijn afgeleverd.

Hoe de problemen konden ontstaan, is nog onduidelijk. Als schuldige wordt een partij van ongeveer 3.000 ton Franse mais aangewezen, waar wel enige aflatoxine in zat, maar onder de norm voor voedselveiligheid. Hoe daarna toch te hoge gehaltes aflatoxine in de bijproducten terechtkwamen, wordt nog uitgezocht.

Geen reactie NVWA

Bij de besmette bijproducten gaat het vooral om Corngold, een restproduct van de zetmeelwinning uit maiskorrels. Daarnaast gaat het om kleinere hoeveelheden (droog) maisglutenvoer, maisweekwater en maiskiemen. Het grootste deel van deze producten is in Nederland op de markt gekomen, kleinere stromen gingen naar België, Duitsland en Frankrijk. De verdachte partijen zijn volgens Securefeed overal getraceerd. Tate & Lyle liet in een reactie weten direct maatregelen te hebben genomen toen verhoogde hoeveelheden aflatoxine in sommige partijen diervoer werden vastgesteld. Het bedrijf heeft alle betrokken klanten gecontacteerd. De NVWA kon gisteren geen reactie geven.

Persverklaring van Duynie.
Persverklaring van Duynie.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin