Brazilië moet soja kopen in Amerika

05-11-2020 | Laatste update op 09-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Exportkampioen Brazilië heeft zoveel soja verkocht aan China, dat het nu zelf weer moet importeren.

Op dit moment worden op een Amerikaanse graanexportterminal nabij Baton Rouge, Louisiana, 38.000 ton Amerikaanse sojabonen geladen voor verscheping naar Brazilië, volgens de rederij Southport Agencies. Het is de grootste Braziliaanse import vanuit de VS in meer dan twintig jaar.

Voedselinflatie

Brazilië is ’s werelds grootste exporteur van sojabonen en heeft bijna nooit import nodig. Dit jaar hebben soja-producenten enorme volumes verkocht aan topimporteur China, waardoor er weinig overblijft voor binnenlandse consumptie. Dat heeft geleid tot prijsstijgingen van diervoer in Brazilië en bijgedragen aan voedselinflatie.

Van de ongeveer 56,3 miljoen ton sojabonen die China dit jaar van april tot september importeerde, kwam 48,9 miljoen ton of 86%, uit Brazilië. De volgende soja-oogst in Brazilië begint pas in januari en de verwachting is dat Brazilië maandenlang te weinig aanvoer heeft.

Importtarieven

Het land heeft vorige maand de importtarieven op mais, sojabonen en soja-producten van buiten het handelsblok Mercosur tijdelijk opgeschort in een poging om meer voorraden te hebben en de inflatie te beperken. Brazilië importeert regelmatig sojabonen uit de buurlanden Paraguay en Uruguay.

De huidige Amerikaanse zending naar Brazilië is de grootste sinds 1997, toen het land meer dan 600.000 ton Amerikaanse soja importeerde, volgens gegevens van het Amerikaanse statistiek bureau. Volgens Refinitiv is het schip, de Discoverer, maandagochtend aangekomen bij de Louis Dreyfus Port Allen terminal aan de rivier de Mississippi. De Discoverer, gecharterd door Louis Dreyfus Company (LDC), zal volgens Cargonave, een scheepsagent, op 20 november aankomen in de Braziliaanse Paranaguá-haven.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur
Meer over


Beheer