Skip to content

Britse ABF draait bijna kwart hogere voedingsomzet

Het Britse Associated British Foods heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar, tot 4 maart, de omzet aan voeding met 23% zien stijgen naar omgerekend ruim € 6 miljard.

Britse suiker. Bron: ANP premium

Britse suiker. Bron: ANP

Het Britse Associated British Foods heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar, tot 4 maart, de omzet aan voeding met 23% zien stijgen naar omgerekend ruim € 6 miljard.

De concernomzet, inclusief Primark, steeg met 21% naar € 10,8 miljard. De aangepaste operationele winst daalde echter met 3% naar € 773 miljoen. Ook ABF ving de kostenstijging op door besparingen en hogere verkoopprijzen.

Stijging in food

Food, met merken als Ovomaltine, Patak en Twinings Tea en in het VK ook een grote brooddivisie, leverde bijna € 2,4 miljard aan omzet op, een stijging van 16% door oplopende prijsverhogingen. De marge daalde echter flink door de ‘kloof’ tussen de hogere kosten en het moment waarop die daadwerkelijk doorgerekend kunnen worden. De suikerdivisie profiteerde sterk van de hogere wereldprijzen met een omzetstijging van 30% naar € 1,34 miljard. Wel leed AB Sugar een aanzienlijk verlies op de weer op gang gebrachte ethanolfabriek in Hull, door onder meer lagere verkoopprijzen dan verwacht.

Lage productie bieten

Het bedrijf meldt verder dat de recente Britse bietencampagne 740.000 ton suiker heeft opgeleverd. Een jaar eerder kwam die productie nog uit op 1,03 miljoen ton. “Dat was een buitengewoon laag productieniveau, wat werd veroorzaakt door zowel lage bietenopbrengsten als een laag suikergehalte door ongewoon ongunstige weersomstandigheden in de zomer en winter. Als gevolg van het tekort aan productie heeft British Sugar alternatieve suikerbronnen aangeboord en werkt het nauw samen met afnemers om de bevoorrading te garanderen, waardoor de winstgevendheid aanzienlijk onder druk komt te staan.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin