Skip to content

Bunge verkoopt raffinaderij Rotterdam aan Neste

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
De raffinaderij die Neste overneemt van Bunge Loders Croklaan. - Foto: Neste

De raffinaderij die Neste overneemt van Bunge Loders Croklaan. - Foto: Neste

Internationaal agrarisch handels- en foodbedrijf Bunge verkoopt zijn raffinaderij in Rotterdam aan het Finse bedrijf Neste, producent van hernieuwbare brandstof.

De raffinaderij valt onder dochterbedrijf Bunge Loders Croklaan en levert vetten en oliën aan de voedselindustrie. Neste heeft naast de locatie van Bunge Loders Croklaan een fabriek voor biobrandstoffen, waar het brandstoffen maakt uit afval- en reststromen. Er zijn al pijplijnverbindingen tussen de locaties van de twee bedrijven.

Overname raffinaderij kost € 258 miljoen

Neste neemt de raffinaderij over voor € 258 miljoen. Bunge wil een deel van het bedrag herinvesteren in nieuwe activa voor meer flexibiliteit en efficiëntie. Bunge zal de locatie eerst nog huren van Neste, zodat het zijn klanten voorlopig kan blijven voorzien van de producten. Vanaf 2024 zal de locatie in gebruik van Neste zijn. Het bedrijf zal de locatie gebruiken voor de voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Bunge en andere bedrijven in de Beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Neste heeft de wens te groeien op het gebied van hernieuwbare producten. “We streven ernaar om tegen 2025 het aandeel van afval en reststoffen in onze grondstoffen mix voor hernieuwbare energie tot 100% te verhogen en ons productieplatform verder te laten groeien om in 2030 meer dan 20 miljoen ton broeikasgasreductie voor onze klanten mogelijk te maken”, aldus Peter Vanacker, voorzitter en CEO van Neste.

Neste verwerkt steeds complexere afval- en reststoffen

Het door Neste aangekochte bedrijf zorgt ervoor dat de steeds complexere afval- en reststoffen goed te verwerken zijn en ondersteunt de verdere groei van de productiecapaciteit. Neste heeft eerder in 2020 al een terminal in Rotterdam aangekocht voor de opslag, raffinage en menging van duurzame afval- en reststoffen. Het bedrijf is sinds 2011 actief in Nederland. In 2019 bedroeg de omzet van Neste € 15,8 miljard, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten.

Loders Croklaan is sinds 2018 onderdeel van Bunge, nadat het werd overgekocht van het Maleisische IOI Group. Daarvoor was het onderdeel van Unilever.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin