Doorgaan naar artikel

CBS: foodwinkels verhogen omzet opnieuw

De omzet van supermarkten steeg met 9,8% en die van speciaalzaken met 3,9%.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De omzet van supermarkten steeg met 9,8% en die van speciaalzaken met 3,9%.

Ook in juli draaien de foodwinkels weer meer omzet dan vorige maand, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de maandcijfers detailhandel.

9% omzetstijging

In de maand juli steeg de omzet met 9% ten opzichte van vorige maand. Daarentegen viel het volume weer terug. Deze trend is de afgelopen maanden al zichtbaar. Het verkoopvolume lag 1,5% lager dan vorige maand. De gestegen omzet komt dus voort uit de gestegen prijzen van voedingsmiddelen.

Het CBS berekende een omzetsindex voor de detailhandel in voeding (supermarkten en speciaalzaken) van 126,6 punt (100 = 2015). Dit was vorige maand nog 125,0 punten.

Supermarkten en speciaalzaken

De omzet van supermarkten steeg met 9,8% en die van speciaalzaken met 3,9%. Het verkoopvolume van beide branches daalde met 0,9% ten opzichte van vorig jaar. Het verkoopvolume van speciaalzaken zat al geruime tijd onder het niveau van 2015. De index komt in de maand juli uit op 94 punten.

In december 2021 zat er een enorme lift in omzet en verkoopvolume van de speciaalzaken. Tijdens de lockdown steeg de omzet van speciaalzaken enorm. ABN Amro ziet nu dat die groei wat afzwakt door doordat consumenten weer buiten de deur kunnen eten.

De online omzet van voedingswinkels in de detailhandel liet deze maand een goede groei zien, met in juli een plus van 10,1% ten opzichte van vorig jaar. De omzet lag ook hoger dan in juni 2022.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin