Skip to content

CEO Multus Biotechnology: ‘Diervrije kweekvleesoplossing is essentieel’

Om kweekvlees op een goede manier in de markt te zetten, is een grootschalige diervrije oplossing essentieel. Dat zegt Cai Linton, ceo van Multus Biotechnology.

Updated on:
Achtergrond
Food
Multus Biotechnology premium

Cai Linton, CEO van Multus Biotechnology. Linton spreekt over een ‘Next Generation’ groeimedia die nodig zijn om kweekvlees betaalbaar en winstgevend te maken. Foto's: Koos Groenewold

Om kweekvlees op een goede manier in de markt te zetten, is een grootschalige diervrije oplossing essentieel. Dat zegt Cai Linton, CEO van Multus Biotechnology. Het Britse kweekvleesbedrijf opent dit kwartaal een nieuwe productiefaciliteit, waar maximaal 50.000 liter diervrije groeimedia per week kunnen worden geproduceerd.

Cai Linton, CEO van Multus Biotechnology uit Londen, sprak vorige week tijdens het event The Future of Protein Production Live! in RAI Amsterdam over de kansen voor kweekvlees. “Het wereldwijde voedselsysteem verandert. Het is tijd voor de transitie naar een duurzaam systeem. Kweekvlees past hier uitstekend bij”, aldus Linton.

Er zijn echter diverse uitdagingen om kweekvlees op een goede manier in de markt te zetten. Daarbij gaat het volgens hem vooral om het zoeken naar de meest duurzame ingrediënten en het verder opschalen van de productie van groeimedia (het medium waarin de cellen groeien). “Om duurzame ingrediënten te kunnen garanderen, zijn veiligheid en transparantie over de herkomst van groot belang. De groeimedia van kweekvlees vormen de grootste uitdaging voor massa-adoptie”, benadrukt de CEO. “Het is belangrijk om de groeimedia te heroverwegen. Welke key-ingrediënten gebruik je?  Wat is de meest duurzame keuze? En hoe zorg je voor een betaalbare en winstgevende productie?”

Cai Linton wijst op het snel veranderende wereldwijde voedselsysteem.

Achterhaalde oplossingen houden een grootschalige adoptie van kweekvlees tegen

Linton spreekt over een ‘Next Generation’ groeimedia die nodig zijn om kweekvlees betaalbaar en winstgevend te maken. “Het probleem is dat de groeimedia die op commerciële schaal verkrijgbaar zijn, niet ontwikkeld zijn voor food.” Ook de op dierlijk materiaal gebaseerde serums leveren discussie op. “Ze zijn onethisch gesourced, hebben een beperkte reikwijdte voor opschaling, er zijn veel verschillen tussen de batches, er is kans op bacteriële en virale contaminaties en ze zijn duur”, zegt Linton stellig. “Deze achterhaalde oplossingen houden een grootschalige adoptie van kweekvlees tegen.”

Plantaardige ingrediënten

Om kweekvlees op een goede manier in de markt te zetten, is een grootschalige diervrije oplossing essentieel, vindt de CEO. “Daarom richten wij ons op plantaardige ingrediënten. Er wordt geen gebruikgemaakt van foetaal runderserum, wat in het beginstadium van kweekvlees het reguliere groeimedium was.” Multus zet in op eiwitten die hun ‘actieve kernfunctie’ behouden. “Daardoor hoeft het groeimedium niet snel vervangen te worden en kan er meer kweekvlees op groeien.”

Hij pleit voor het creëren van een nieuwe waardeketen. “De ingrediënten moeten honderd keer meer betaalbaar, voedselveilig en diervrij zijn. Ze moeten een constante kwaliteit hebben en in grote hoeveelheden beschikbaar zijn.” Daarbij is het belangrijk om het effecten van en de interacties tussen de verschillende ingrediënten te begrijpen. “Hiervoor hebben we data nodig. Zodat we kunnen navigeren door het grote oplossingsspectrum.  Daarnaast moeten we de twee grote industrieën  samenbrengen: food en farmacie. De productie van kweekvlees staat hier precies tussenin”, aldus Linton.

Data is nodig om de effecten van en de interacties tussen de verschillende ingrediënten te begrijpen.

Multus heeft een volledige oplossing ontwikkeld. “We hebben betaalbare en high performance groeimedia geformuleerd voor kweekvlees. Daarbij maken we gebruik van nieuwe ingrediënten met een hoge efficiëntie, die de productiekosten reduceren. Proliferum M is een alles-in-één vervanging voor foetaal runderserum. ”

Zo gaan we op weg naar een consumentvriendelijke productie van kweekvlees

Dit kwartaal opent Multus Biotechnology een nieuwe productiefaciliteit, waar de grootste voedselveilige productie van diervrije kweekvleesmedia ter wereld gaat plaatsvinden. Linton: “We schalen in een hoog tempo op. In onze nieuwe faciliteit kunnen we 10.000 liter media per week produceren en 50.000 liter per week bij een volledige capaciteit. Dit is de eerste voedselveilige groeimediaproductiefaciliteit in zijn soort. Zo gaan we op weg naar een consumentvriendelijke productie van kweekvlees.”

Certificering

Op het gebied van regelgeving staat het Britse bedrijf niet voor dezelfde uitdagingen als producenten van kweekvlees, die aanvragen moeten indienen voor commerciële goedkeuring. “Wij beschikken nu al over een ISO22000 voedselveiligheidscertificaat en eind dit jaar ontvangen wij de FSSC 22000 certificering.”

Hij heeft hoge verwachtingen: “Er zijn diverse outputs zijn mogelijk. We gaan met veel nieuwe ingrediënten werken om de productiviteit en functionaliteit verder te verhogen. Daarnaast willen we richting de toekomst nog meer en frequenter data verzamelen. Ik zie volop kansen.”

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin