Consortium krijgt € 1 miljoen voor onderzoek naar ‘steigers’ kweekvlees

22-12-2022 | |
Meatable zal de biopolymeren (organische verbindingen met aan elkaar gekoppelde moleculen) testen als ‘steigers’ voor het laten groeien van kweekvlees. - Foto: Canva/bronchan
Meatable zal de biopolymeren (organische verbindingen met aan elkaar gekoppelde moleculen) testen als ‘steigers’ voor het laten groeien van kweekvlees. - Foto: Canva/bronchan

Een samenwerkingsverband ontvangt € 1 miljoen subsidie voor onderzoek naar zogenoemde biopolymeren voor onder andere toepassing in kweekvlees.

Het moet opschaling en kostenverlaging van kweekvlees mogelijk maken. De bedrijven en organisaties in het verband zijn DSM, kweekvleesbedrijf Meatable, TU Delft en Vivolta, actief in de medische industrie.

Biopolymeren en niet-dierlijk collageen

In een vijfjarig onderzoekstraject zullen de schaalbaarheid en kosteneffectiviteit van elastine-achtige polypeptiden (biopolymeren: organische verbindingen met aan elkaar gekoppelde moleculen) en niet-dierlijk collageen onderzocht worden. Deze stoffen kunnen zorgen voor betere celdifferentiatie en ontwikkeling van weefsel. Dat kan de vleeskwaliteit van kweekvlees verbeteren en het proces efficiënter maken.

‘Steigers’ voor het laten groeien kweekvlees

Meatable zal de biopolymeren testen als ‘steigers’ voor het laten groeien van kweekvlees. Deze steigers geven structuur en textuur aan het vlees. Deze steigers zijn over het algemeen relatief duur, lastig op grote schaal te gebruiken of niet te verteren. Daarom bieden de nieuwe biopolymeren uitzicht op schaalbaarheid en lagere kosten. Daarnaast gaat Meatable onderzoek doen naar de verteerbaarheid van de stoffen.

Lees ook: Daan Luining (Meatable): ‘Kweekvlees is bijzonder, uitleg daarom noodzakelijk’

Biopolymeren voor medische toepassingen

De biopolymeren kunnen ook gebruikt worden voor medische toepassingen voor herstel van zacht weefsel in het menselijk lichaam. Vivolta zal hier onderzoek naar doen. DSM ondersteunt in het produceren van de prototypen van de biopolymeren die de andere bedrijven zullen gebruiken en testen. Onderzoekers van de TU Delft leiden het project.

Kloosterman


Beheer