Doorgaan naar artikel

Consument betaalt nog steeds meer voor voeding

Voeding wordt nog steeds iets duurder, blijkt uit prijsmetingen van statistiekbureau CBS. De verwachte prijsverlaging blijft daarmee opnieuw uit.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Voeding wordt nog steeds iets duurder, blijkt uit prijsmetingen van statistiekbureau CBS. De verwachte prijsverlaging blijft daarmee opnieuw uit.

Vooralsnog heeft april de enige prijsverlaging van dit jaar bij voedingsmiddelen opgeleverd. Die verlaging bleef beperkt tot 0,2%. Daarna zijn de prijzen weer met 1,2% gestegen. Het indexcijfer dat het gemiddelde consumentenprijsniveau van voedingsmiddelen weergeeft, is gestegen naar 139,21. Daarmee ligt het prijsniveau nog bijna 12% boven dat van vorig jaar. De inflatie daalt wel, van 5,7% in juni naar 4,6% in juli.

Prijsstijging bij aardappelen

Opvallend groot blijft de prijsstijging bij aardappelen. De prijzen van onder meer tafelaardappelen en aardappelschijfjes stijgen deze zomer met 1% per week. In juli werden deze producten 3,2% duurder ten opzichte van juni. Vergeleken met juli vorig jaar zijn de aardappelen 16,7% duurder geworden. De prijsindex is gestegen naar 168,28, hetgeen wil zeggen dat de aardappelen gemiddeld bijna 70% duurder zijn dan in basisjaar 2015. Bij de start van de nieuwe oogst in 2022 was nog sprake van prijsverlagingen, maar na oktober vorig jaar ging de consumentenprijs flink omhoog (+26%).

Het groeizame weer en het vooruitzicht op zomerse omstandigheden zetten al wel druk op de boerenprijzen van aardappelen.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin