Skip to content

Consumentenprijs melk daalt in Nederland met 2,5%

Volgens Eurostat daalden de prijzen van volle melk in Nederland met 2,5%.

Nieuws
Food
Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves

Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves

Volgens Eurostat daalden de prijzen van volle melk in Nederland met 2,5%. De consumentenprijs van volle melk daalt het snelst in Roemenië. In mei betaalden de Roemenen in de winkel 6,6% minder voor de melk dan in april.

In april kwam er al een eind aan de maandelijkse prijsverhogingen van volle melk in de Europese Unie. Het verschil met de vorige maand was echter nog miniem. Het is wel de maand waarin de kentering werd aangekondigd. In mei werd deze prijsbeweging doorgezet en daalde het gemiddelde niveau voor volle melk in de EU met 1,8%, zo blijkt uit gegevens van het statistiekbureau Eurostat.

Daling in Nederland bovengemiddeld

In Nederland was de prijsverlaging bovengemiddeld. Volgens Eurostat daalden de prijzen van volle melk hier met 2,5%. In vijf lidstaten werd de prijs van deze melk nog meer verlaagd. Naast Roemenië zijn dat Zweden (-5,6%), Portugal (-4,3%), Cyprus (-3,5%) en Ierland (-2,7%).

Prijsverhogingen zijn er ook gemeten. Zo ging het gemiddelde prijsniveau in Tsjechië, Griekenland en Frankrijk nog met 1% omhoog ten opzichte van april.

Volle melk nog 20% duurder

Ondanks de prijsverlaging ten opzichte van april is de volle melk in de winkel gemiddeld nog 20% duurder dan een jaar geleden. Het verschil neemt nu wel flink af. Begin dit jaar lagen de prijzen nog 30% boven het niveau van een jaar geleden. In april zakte dat ineens terug naar 25% en een maand later ging er dus nog eens 5 procentpunt vanaf.

Hoewel de prijs van volle melk in België met 0,7% omlaag ging, bedraagt het gat met vorig jaar daar nog meer dan 30%. Ter vergelijking; in Nederland ligt de prijs 18,8% hoger dan in dezelfde maand van 2022. Ook in andere omringende landen liggen de prijzen nog wat hoger dan in Nederland. In Duitsland bedraagt het verschil nog een kwart met vorig jaar en in Frankrijk 23%. In Denemarken daarentegen is het verschil al afgenomen tot 12,5%.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin