Skip to content

Corona drukt ook in eerste kwartalen 2021 door bij RFC

Updated on:
Business
Nieuws
Hein Schumacher, Chief Executive Officer bij Royal FrieslandCampina, vorig jaar tijdens de presentatie van de jaarcijfers. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Hein Schumacher, Chief Executive Officer bij Royal FrieslandCampina, vorig jaar tijdens de presentatie van de jaarcijfers. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Bij Royal FrieslandCampina (RFC) drukken corona en reorganisatie de nabetaling aan veehouders. Daarnaast raakt de gesloten grens tussen Hongkong en China de zuivelaar.

Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina, verwacht pas na het tweede kwartaal van 2021 herstel van RFC’s financiële resultaten. “In de eerste kwartalen zitten we nog met corona en de ingezette herstructurering werpt pas eind 2021 zijn eerste vruchten af”, aldus de topman. “Ik ben somber over de eerste helft van 2021.”

Volgens Schumacher zullen de kosten van de reorganisatie aan de onderkant van de bandbreedte van € 150 miljoen tot € 175 miljoen gaan uitkomen. Dat betekent dat in 2021 minder dan € 50 miljoen aan lasten genomen moet worden wat de nabetaling van veehouders gaat drukken.

Lees meer over de jaarcijfers 2020: Winst FrieslandCampina keldert

Corona

RFC is volgens Schumacher in 2020 fors geraakt door corona, deels direct, grotendeels indirect. Het directe effect zit vooral in het gedeeltelijk wegvallen van de foodservice, met name in het tweede kwartaal. “Die omzet daalde toen meer dan een kwart”, aldus de topman.

De indirecte effecten van corona zijn volgens hem echter groter. Na studentenoproer en corona-uitbraken is de grens tussen Hongkong en China gesloten waardoor de export van babyvoeding via Hongkong wegviel. Schumacher verwacht daarin geen herstel. “Onze distributeur is failliet gegaan, de omzet naar nul teruggevallen. We zetten in op digitale en rechtstreekse verkopen in China, maar dat kan het wegvallen van Hongkong voorlopig niet compenseren.” Daarmee slaat hij een andere weg in dan andere zuivelaars die juist uit China wegtrekken. “Het aantal geboorten daalde in China dan wel van 18,5 miljoen in 2018 naar 11,3 miljoen in 2020, maar er blijft daar een tekort aan zuivel.”

FrieslandCampina in Nigeria

Ook in Nigeria, een andere belangrijke exportmarkt, tikt corona indirect door. De olieprijs stortte begin 2020 in, waardoor de lokale munt niet langer converteerbaar in euro is. De winsten zijn dus niet naar Amersfoort te brengen. RFC en zijn partners moesten zelfs leningen verstrekken aan de Nigeriaanse dochter van RFC om de activiteiten gaande te kunnen houden. “We hebben daar een veer moeten laten. De olieprijs herstelt nu, dus er komt verlichting aan.”

Ook heeft corona als indirect gevolg dat RFC in Nederland verlies realiseerde. Daardoor is geen belasting compenseerbaar, waardoor de effectieve belastingdruk in andere landen hoger uitvalt. “Dat drukt de winst sterk”, aldus Schumacher.

Snel delen

Afbeelding
Robert Bodde

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin