Doorgaan naar artikel

Grote reorganisatie bij FrieslandCampina

FrieslandCampina schrapt tot eind 2021 circa 1.000 arbeidsplaatsen.

Foto: ANP

Foto: ANP

FrieslandCampina schrapt tot eind 2021 circa 1.000 arbeidsplaatsen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland.

De onderneming wil de kosten vanaf boekjaar 2022 met meer dan 100 miljoen verlagen. De focus ligt hierbij op het productienetwerk, de managementlagen, de ondersteunende diensten en functies.

De herstructureringskosten van € 150 miljoen tot € 175 miljoen komen grotendeels ten laste van het bedrijfsresultaat in 2020. Dit jaar zijn er geen lange termijn bonussen voor het senior management. Ook het afstoten van niet-kernactiviteiten behoort tot de mogelijkheden om het eigen vermogen te versterken.

Gevolg coronapandemie

FrieslandCampina gaat haar in 2018 ingezette strategie versneld uitvoeren, vooral als gevolg van de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie. Topman Hein Schumacher geeft aan dat het merendeel van de werkmaatschappijen onder FrieslandCampina de omzet dit jaar heeft weten te verhogen. Ook zijn posities in belangrijke groeimarkten versterkt.

Winstgevendheid onder druk

Desondanks staat de winstgevendheid sterk onder druk als gevolg van directe of indirecte gevolgen van de coronapandemie. Voorbeelden zijn de sluiting van de grens tussen Hongkong en China, het wegvallen van de food service omzet wereldwijd, devaluatie van lokale valuta en lagere bulkzuivelprijzen. Ook de winstmarges in Nederland, België en Duitsland staan onder druk. Hongkong is voor FrieslandCampina van oudsher een belangrijke toegangspoort tot het zuiden van China.

Marktomstandigheden

Schumacher is van mening dat FrieslandCampina nog steeds de juiste strategie volgt, maar dat marktomstandigheden vereisen dat deze sneller uitgevoerd wordt met nog meer focus op winstgevende omzetgroei en kostenbesparingen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin