Skip to content

Corona zorgt voor trendbreuk Duitse melkconsumptie

Foto: Canva

Foto: Canva

De afzet van consumptiemelk is in Duitsland vorig jaar voor het eerst sinds lang tijd weer iets gestegen, zij het licht met 0,4 kilo naar 50,9 kilo per inwoner.

Dat becijfert landbouwmarktbureau AMI op basis van bevoorradingsbalanscijfers van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). In de vijf voorafgaande jaren was de melkconsumptie met 5,8 kilo per inwoner ofwel 10% teruggelopen.

Meer ‘gewone’ melk gekocht

De trendbreuk in 2020 heeft te maken met de coronapandemie. Met name tijdens de lockdowns, maar ook in fases tussentijds, kocht de burgerij volgens AMI meer ‘gewone’ melk in. De zuivelconsumptie verschoof jaar na jaar richting het kaassegment. Of de ommekeer van het consumptiepatroon een lang leven is beschoren is daarom wel twijfelachtig, erkennen de mark- en prijstvorsers uit Bonn. De yoghurtconsumptie vertoonde bovendien geen groei en daalde licht naar 14,8 kilo per inwoner. Producten als karnemelk en kefir werden wel iets meer gekocht.

De productie van versemelkproducten bedroeg vorig jaar 86,5 kilo per hoofd van de bevolking. Op dat punt is sprake van stabilisering ten opzichte van het voorafgaande jaar. Over een langere periode bekeken is sprake van een daling. In 2014 was het overeenkomstige productiecijfer 93,1 kilo.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin