De Jonge wil geen coronameldplicht voor bedrijven

19-11-2020 | Laatste update op 06-05 | |
Minister Hugo de Jonge. - Foto: ANP
Minister Hugo de Jonge. - Foto: ANP

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid vreest dat een meldplicht voor bedrijven als er sprake is van een corona-uitbraak averechts werkt.

“Als er een meldingsplicht zou gelden waarna er allerlei toezicht of straf zou volgen, dan ben ik er een beetje beducht voor dat je dan steeds minder komt te weten”, zegt hij tijdens een debat in de Tweede Kamer. Vorige week stemde de Tweede Kamer voor deze meldplicht. De Jonge vreest dat door de meldplicht bedrijven minder geneigd zijn om medewerkers te laten testen.

Handelingsperspectief vermindert

“Als die test oplevert dat je drie besmettingen hebt en dat je vervolgens sowieso gesloten zal worden, dan ben je natuurlijk de sjaak als bedrijf dat werkt met veel arbeidsmigranten, van wie we weten dat er toch al heel veel besmettingen zijn”, aldus De Jonge, die vreest dat het handelingsperspectief daardoor juist vermindert.

Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten

Eerder pleitte de Kamer ook voor nationale regie en voor een plan van aanpak om coronahaarden in slachthuizen te voorkomen. Het kabinet zegt dit met het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en Covid-19 al te doen. Het platform is ingesteld als onderdeel van het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C). In het platform werken de veiligheidsregio’s, de GGD en het RIVM samen met landelijke toezichthouders als de Inspectie SZW en de NVWA om snel op te kunnen treden bij brandhaarden en om preventieve maatregelen te nemen. In september en oktober is het team zeven keer in actie gekomen, vijf keer vanwege werkomstandigheden, twee keer vanwege woonomstandigheden.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.