Skip to content

Duitse productie vleesvervangers neemt 6,5% toe

De productie van vleesvervangers is vorig jaar in Duitsland met 6,5% toegenomen. Daarmee komt die voor het eerst boven de 100.000 ton.

Nieuws
Food
Producten van het Duitse Like Meat. Het aantal bedrijven in Duitsland dat vleesvervangers produceert, neemt toe. - Foto: ANP premium

Producten van het Duitse Like Meat. Het aantal bedrijven in Duitsland dat vleesvervangers produceert, neemt toe. - Foto: ANP

De productie van vleesvervangers is in 2022 in Duitsland met 6,5% toegenomen. Daarmee komt die voor het eerst boven de 100.000 ton. Het aantal bedrijven dat deze producten produceert neemt eveneens toe. Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Ondanks het groeiende aantal bedrijven, zakt het tempo waarin de productie van vleesvervangers toeneemt. In 2019 werd in Duitsland iets meer dan 60.000 ton aan vleesvervangers geproduceerd. Een jaar later was de hoeveelheid bijna 40% groter. In 2021 werd de capaciteit nog eens 17% uitgebreid. Daarmee bleef de productie nog net onder 100.000 ton steken. In 2022 is die horde wel genomen en komt het totale gewicht aan vleesvervangers op zo’n 104.300 ton.

51 Duitse bedrijven produceren vleesvervangers

De productie van vleesvervangers vertegenwoordigt in Duitsland inmiddels een waarde van ruim € 537 miljoen. De omzetwaarde stijgt door hogere prijzen veel sterker dan de productiehoeveelheid. In het afgelopen jaar namen de verkopen met ruim 17% toe. Dat betekent dat de gemiddelde prijs van de vleesvervangers vorig jaar met 10% is toegenomen tot € 5,15 per kilo. Ten opzichte van de jaren ervoor is het prijsverschil zo’n 15%; in 2019 en 2020 schommelde de gemiddelde prijs nog rond € 4,50 per kilo.

Het aantal bedrijven dat in Duitsland vleesvervangers produceert, is vorig jaar toegenomen tot 51 stuks, blijkt uit de informatie van Destatis. Dat betekent een toename van 50% ten opzichte van het aantal producenten in 2019 en 2020.

Kleine markt ten opzichte van vlees

​​​​​​​Ondanks de groei is de productie van vleesvervangers nog maar klein ten opzichte van de markt voor vleesproducten. Duitsland produceerde vorig jaar voor bijna € 42,4 miljard aan vlees. Dat is dus bijna tachtig keer de productiewaarde van vleesvervangers. De consumptie van vlees in Duitsland neemt echter af. Vorig jaar at een Duitser gemiddeld 52 kilo vlees. In 2012 was dat nog bijna 61 kilo.

Lees ook: Nederlanders geven meeste uit aan plantaardige vervangers

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin