Skip to content

Duitse vleesproductie slinkt 1,7%

Updated on:
Business
Nieuws
Varkensvleesverwerking in een Duitse slachterij. Varkens vormen in Duitsland veruit de hoofdmoot in de vleesproductie. - Foto: ANP / dpa Picture-Alliance premium

Varkensvleesverwerking in een Duitse slachterij. Varkens vormen in Duitsland veruit de hoofdmoot in de vleesproductie. - Foto: ANP / dpa Picture-Alliance

De Duitse vleesproductie is in de eerste helft van dit jaar met 1,7% gedaald naar 3,8 miljoen ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Duitse statistiekbureau Destatis heeft verzameld.

De Duitsers produceerden met name minder pluimveevlees. In de eerste zes maanden van dit jaar werd daarvan 773.400 ton geproduceerd. Deze hoeveelheid is 3,5% kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de kalkoenen daalde de vleesproductie met bijna 9% naar 215.700 ton.

De circa 80 vleeskuikenslachters in Duitsland verwerkten 1% minder vleeskuikens. Deze dieren waren gemiddeld iets zwaarder dan een jaar geleden, waardoor de vleesproductie van deze dieren met 0,6% daalde naar 527.700 ton.

Minder buitenlandse varkens geslacht

Varkens vormen in Duitsland veruit de hoofdmoot in de vleesproductie. Zo’n tweederde van het vlees komt van varkens. Volgens de cijfers van Destatis daalde de totale varkensvleesproductie in Duitsland in de eerste helft van dit jaar met 1,2% naar 2,5 miljoen ton. Het aantal geslachte dieren daalde volgens deze cijfers met 2,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De slachterijen hebben vooral minder dieren uit het buitenland gehaald; volgens Destatis dit jaar iets meer dan 600.000 varkens, tegen ruim 1,5 miljoen in de eerste helft van vorig jaar.

De cijfers die Destatis van de varkensvleesproductie heeft verzameld, wijken af van hetgeen het Duitse agentschap van het landbouwministerie BLE meldt. Volgens BLE zijn er tot en met juli bijna 5% minder vleesvarkens geslacht. Aan slachtzeugen zijn er volgens producentenorganisatie VEZG dit jaar ruim 2,1% minder dieren aan de haak gekomen.

Meer slachtkoeien, minder stieren en kalveren

De rundvleesproductie daalde afgelopen halfjaar met 1% ten opzichte van 2020. In totaal kwam 518.000 ton rundvlees uit de slachterijen. Er kwamen minder stieren en vleeskalveren aan de haak. Het aantal slachtkoeien dat naar de slachterij ging steeg wel; met 1% naar 526.300 stuks. Dit leverde 1,2% meer vlees op met een totaal van 166.200 ton.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin