Foto: Jan Willem Schouten
Het prijsverschil op jaarbasis neemt af, maar de consument wacht nog tevergeefs op een echte prijsdaling bij voeding. Dat valt op te maken uit de ontwikkeling van de consumentenprijsindex in de maand juni.
Statistiekbureau CBS meet nog een lichte prijsstijging bij voedingsmiddelen. Voeding steeg nog 0,3% ten opzichte van de voorafgaande maand. Daarmee blijft de prijsdaling van 0,2% in de maand april nog een eenzame zwaluw die geen zomer maakt.
Zuivel
Zuivel laat in juni wel lagere prijzen noteren. Het totale pakket aan melk, kaas en eieren zakte ten opzichte van mei met 0,6% in prijs. Het is vooral de verse melk die bijdraagt aan de prijsdaling. Halfvolle en magere melk daalden bijna 4% in prijs. We zien dan ook steeds meer pakken melk met een prijs van net onder € 1 per liter in de schappen staan. Voor deze melk betaalde de consument tot voor kort € 1,19 per liter. Volle melk laat een prijsverlaging noteren van 2% ten opzichte van mei.
Vierde prijsverlaging op rij
Het is al wel de vierde prijsverlaging op rij voor volle melk. Voor halfvolle en magere melk is het de derde achtereenvolgende prijsdaling. Ondanks de prijsverlaging is deze melk nog bijna 11% duurder dan een jaar geleden. Door de prijsdaling maand op maand is dit verschil wel sterk afgenomen. In mei was halfvolle en magere melk nog bijna 20% duurder dan in 2022. Rond de jaarwisseling was het prijsverschil nog het grootst met meer dan 27%.
Andere voedingsmiddelen
Bij veel andere voedingsmiddelen stabiliseren de prijzen of is er nog sprake van een lichte verhoging. Het prijsverschil op jaarbasis neemt daardoor wel af. In mei was voeding nog 15% duurder in juni daalde dit naar 13%. In februari en maart was het prijsverschil ten opzichte van 2022 het grootst met 18,4%.