De eendenvleesburger van het Frans Rougié is het enige pluimveevleesproduct dat op Anuga tot topinnovatie werd gekozen. - Foto: Anuga
In dit artikel
De eendenvleesburger van stukjes gekonfijte eend van het Franse Rougié is verkozen tot topinnovatie op voedingsmiddelenbeurs Anuga.
Het vlees van de bekroonde burger is afkomstig van in Frankrijk gemeste eenden. De eendenvleesburger wordt verkocht in de horeca als premium product.
De innovaties kenmerk zich door onder meer duurzaamheid, gezondheid en gemak. Ze worden in een tentoonstelling op de beursvloer speciaal onder de aandacht gebracht van de bezoekers van de Anuga in Keulen. Anuga is één van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld.
Meerwaarde
De eendenvleesburger is het enige pluimveevleesproduct dat tot topinnovatie werd gekozen. Er zijn op de beurs wel andere productintroducties te zien met pluimveevlees. Die tonen aan dat er meerwaarde kan worden gecreëerd of een betere marge kan worden gehaald met vlees door een bijzondere smaak, een premium uitstraling of omdat het een gemaksproduct is.
Antibioticavrij
Een voorbeeld is HKScan uit Finland wil zich onderscheiden met gezondheid. Het bedrijf presenteerde ‘ABF’ grillworst van kippenvlees, waarbij ‘ABF’ staat voor antibioticavrij. HKScan stelt met de nieuwe grillworst in te spelen op de trend naar meer outdoor activiteiten. Volgens de onderneming is de CO2-emissie van de verpakking met 50% verlaagd.
Het Italiaanse RDS Foods brengt een productlijn gegrilde kip op de markt met onder andere op beuken- en essen-sintels gegrilde kipfilet. Het Griekse Elzymi introduceert sticks van filodeeg met een vulling van gyros van halal kippenvlees met tzatziki.
De Chicken Tikka Masala Coins van de Duitse Frostkrone Food Group bestaat uit kipfilet, kokos, gezeefde tomaat en rijst.
Kipalternatieven
Ook te zien op Anuga: veel producten op basis van plantaardige vleesalternatieven. Voorbeelden van pluimveevleesalternatieven zijn de plantaardige kipfilet en de plantaardige chicken tenders van Vivera. Van Loon Groep brengt kip-alternatieven op de markt zoals kipfilet en kipvleugels met FiberFort, vezels op basis van melk. Jan Zandbergen uit Veenendaal presenteert onder de merknaam ‘plnt’ plantaardige roerbakreepjes als kipvervanger.