Doorgaan naar artikel

Vivera door overname weer onderdeel vleesbedrijf

Door de overname van Vivera door JBS wordt het weer onderdeel van een vleesbedrijf.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Eiwittransitie
Willem van Weede, CEO bij Vivera. - Foto: ANP

Willem van Weede, CEO bij Vivera. - Foto: ANP

Door de overname van Vivera door JBS wordt het weer onderdeel van een vleesbedrijf. JBS versterkt zijn positie op de plantaardige en Europese markt.

Deze week werd bekend dat het grote Braziliaanse bedrijf JBS de Nederlandse producent van vleesvervangers Vivera overneemt. Daarmee wordt Vivera weer onderdeel van een vleesbedrijf, terwijl het enkele jaren geleden juist de eigen vleesactiviteiten heeft afgestoten. Voor Vivera biedt de overname ‘toegang tot aanzienlijke middelen en mogelijkheden’ om de groei van het bedrijf te versnellen. Redenen die JBS noemt voor de overname zijn de focus op producten met meer toegevoegde waarde en de toegang tot de plantaardige markt in Europa.

Grootste vleesbedrijf

Afgelopen februari berichtte het Financieele Dagblad dat Vivera te koop zou staan. Volgens de krant was er interesse voor de overname bij grote voedingsmiddelenbedrijven, waaronder Nestlé, Cargill en Upfield. Twee maanden later was de kogel door de kerk: het was JBS die het meest aantrekkelijke aanbod deed.

JBS is in omzet het grootste vleesbedrijf ter wereld. Over 2020 rapporteerde het bedrijf een omzet van ruim € 40 miljard. In Brazilië en de Verenigde Staten heeft het al verschillende plantaardige producten op de markt.

Vivera is sinds 1990 actief als producent van plantaardige vleesvervangers. In 2019 werd Vivera een zelfstandig bedrijf na de verkoop van vleesbedrijf Enkco aan Van Loon Groep. Willem van Weede, CEO bij Vivera, zei destijds: “Als een van de eerste bedrijven in de wereldwijde vleesindustrie nemen we definitief afscheid van vlees. Wij richten ons vanaf nu alleen nog maar op plantaardige voedingsmiddelen.” Hoewel Vivera dus nu weer onderdeel wordt van een overwegend vleesbedrijf, wil JBS het bedrijf zelfstandig laten opereren, ‘om de ondernemersgeest te koesteren’.

Vleesbedrijven in vega

JBS is lang niet het enige vleesbedrijf dat deze stap in de plantaardige branche zet. Dicht bij huis werd Vion nog niet zo lang geleden actief in de vleesvervangers, net als het Duitse Tönnies. Beide met een eigen, nieuwe fabriek. De Amerikaanse slachterij Tyson Foods startte recent met de productie van plantaardige producten in Nederland, in een van BRF overgenomen fabriek in Oosterwolde.

Aan de andere kant is het vanuit het perspectief van Vivera ook geen nieuwe stap in de branche. De wil om fors te groeien is er duidelijk bij de plantaardige producenten, maar daar is kapitaal voor nodig. Dat illustreert ook de overname van de Vegetarische Slager in 2018 door Unilever. Andere producenten van plantaardige producten zoeken andere manieren om verder te groeien. Zo heeft de Amerikaanse producent Impossible Foods plannen om naar de beurs te gaan, net als concurrent Beyond Meat in 2019 deed.

Overnames

JBS is een beursgenoteerd bedrijf. Op de beurs werd positief gereageerd op het nieuws over de overname. De koers, die de laatste tijd toch al in een stijgende lijn zit, schoot door tot omgerekend boven € 5 (35 Braziliaanse real), een waarde die in de geschiedenis van de beursnotering niet behaald is.

Hoewel de impact van Vivera op de totale omzet van JBS beperkt zal blijven, wordt de stap door financieel analisten als een logische gezien binnen de strategie van het bedrijf. De afgelopen jaren deed JBS meerdere overnames in het segment met producten met meer toegevoegde waarde. Ook werd het actiever op de Europese markt. Dochterbedrijf Pilgrim’s Pride nam vorig jaar het Britse varkensvleesbedrijf Tulip over van Danish Crown. Daarnaast is het sinds enkele jaren ook eigenaar van Moy Park in Noord-Ierland. Dat laatste bedrijf produceert ook vleesvervangers. Met de overname van Vivera versterkt JBS dus niet alleen zijn positie in de plantaardige markt, maar ook op de Europese markt.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin