Eerste eiwit-uit-lucht-fabriek klaar in 2022

Het Finse bedrijf Solar Foods verwacht dat zijn eerste fabriek waarin ze eiwitten uit CO2, water en elektriciteit kan maken, gereed is voor productie in 2022.

De start-up sloot onlangs een financieringsronde af, waarmee € 18,5 miljoen werd binnengehaald. Door de investeringen wordt het Solar Foods mogelijk gemaakt zijn techniek en product verder te commercialiseren.

Eindproduct lijkt op tarwebloem

Solar Foods heeft een techniek ontwikkeld, waarmee het in lucht afgevangen CO2 gebruikt voor de productie van eiwit, genaamd Solein. Lucht en elektriciteit zijn de primaire grondstoffen. Het eindproduct lijkt op en proeft als tarwebloem. De eerste productiefaciliteit maakt het mogelijk het eiwit op commerciële basis te gaan produceren. Tot dusver heeft Solar Foods twintig verschillende soorten voedingsproducten ontwikkeld die Solein gebruiken.

Vijf miljoen maaltijden per jaar

“Onze eerste fabriek zal in Finland worden gevestigd en is bedoeld om ’s werelds eerste commerciële fabriek te zijn die voedsel produceert uit luchtafgevangen CO2. In de opstartfase wordt onze productie geschat op vijf miljoen maaltijden per jaar”, aldus CEO Pasi Vainikka.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.